Nieuws - Laatste kans op schadevergoeding. Spannende weken rondom het SBF-proces

Door Ted Maas

Laatste kans op schadevergoeding. Spannende weken rondom het SBF-proces

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
Laatste kans op schadevergoeding. Spannende weken rondom het SBF-proces

Wie schadevergoeding wil eisen van de insolvente cryptobeurs FTX moet opschieten. De deadline verstrijkt namelijk deze week.

Het FTX-debacle is een van de grootste financiële schandalen van onze geschiedenis. De ineenstorting van Bankman-Fried’s (SBF) imperieum heeft niet alleen de hele crypto-sector in een ernstige crisis gestort, maar heeft ook miljoenen klanten benadeeld. Tot nu toe heeft echter slechts een fractie van deze klanten een schadevergoeding geëist. Toch komt de deadline hiervoor steeds dichterbij.

FTX insolventieprocedure

Wie een claim wil indienen tegen Alameda Research, FTX of andere bedrijven van deze groep moet opschieten. De deadline voor het indienen van claims is aanstaande vrijdag, 29 september, om 22.00 uur (CET). Benadeelde partijen kunnen via een apart portal deelnemen aan de insolventieprocedure. Hiervoor moeten oud-klanten van het platform zich registreren met hun FTX account. Een bevestigingsmail wordt gevolgd door een KYC-procedure. Daarna zal de curator, Kroll Restructuring Administration, met terugwerkende kracht vanaf 11 november 2022 de rekeningen controleren en indien nodig claims in te dienen.

Schattingen van het werkelijke aantal FTX-klanten lopen sterk uiteen, met rapporten die variëren van één tot tien miljoen gebruikers. Volgens Cointelegraph hebben iets minder dan 36.000 van deze gebruikers een claim ingediend.

Eind augustus ontstond er een veiligheidslek bij Kroll waarbij klantgegevens vrij kwamen. Niet alleen FTX, maar ook andere insolvente cryptobedrijven zoals BlockFi en Genesis werden getroffen door het datalek. Getroffenen ontvingen vervolgens scam e-mails waarin hen werd gevraagd om geld op te nemen. Het portaal is sinds half september weer online. Het incident heeft echter niets veranderd aan de deadline, die 29 september om 22.00 uur (CET) blijft.

SBF: proces begint volgende week

Na de deadline begint het proces tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried op dinsdag 3 oktober. Aanklagers noemen de ondergang van de eens zo toonaangevende exchange "een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de VS".

De cryptosector kijkt met argusogen naar de zaak. Ook omdat belangrijke leidinggevenden van FTX of Alameda Research, het hedgefonds van SBF, getuigen tegen de oprichter van het platform. De 31-jarige is momenteel in hechtenis. Als hij wordt veroordeeld, kan hij in het ergste geval tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven