Nieuws - Krijgt Paxos de Bitcointransactiekosten van een half miljoen dollar terug?

Door Luc Vesters

Krijgt Paxos de Bitcointransactiekosten van een half miljoen dollar terug?

Bitcoin (BTC)
Mining
Krijgt Paxos de Bitcointransactiekosten van een half miljoen dollar terug?

Afgelopen zondag registreerde het Bitcoin-netwerk een spectaculaire transactie. Een gebruiker betaalde een half miljoen dollar voor een transactie ter waarde van $2.000 aan Bitcoin. Nu komt het bedrijf Paxos naar voren en identificeert zichzelf als de eigenaar van de wallet. Paxos is in de cryptosector actief als uitgever van stablecoins en heeft onder andere de BUSD van Binance gemunt. Nu debatteert de cryptowereld over een mogelijke terugbetaling.

Hoe gebeurde het precies?

Op 10 september sloegen blockchain watchers alarm. Volgens on-chain gegevens betaalde een Bitcoin gebruiker bijna 20 BTC aan transactiekosten voor het overmaken van slechts 0,074 BTC. Alles wees op een storing. De Paxos transactie werd verwerkt door de mining pool f2. De oprichter, Chun Wang, gaf de dader eerder deze week drie dagen de tijd om zich te identificeren en zei dat hij waarschijnlijk zijn geld terug zou krijgen.

Op 13 september claimde Paxos de transactie. Het incident vond plaats "als gevolg van een bug die van invloed was op een enkele overdracht en is sindsdien verholpen", vertelde het bedrijf aan Decrypt. Paxos verwierp speculaties dat PayPal achter de transactie zat. Het valse vermoeden was gebaseerd op on-chain analyse door blockchain forensisch expert Mononaut.

De beslissing ligt bij de miners

Miners kunnen vergoedingen terugbetalen als gebaar van goede wil, maar zijn dat niet verplicht. Met Chun Wang heeft Paxos duidelijk een moeilijke onderhandelingspartner gevonden. Hij schreef vandaag, 14 september, dat hij "geïrriteerd" was en "spijt had dat hij akkoord ging met de terugbetaling". Nu maakt hij Paxos aan het twijfelen door de onderhandelingen openbaar te maken en zijn X volgers te laten stemmen over wat het beste zou zijn. Terugbetalen, verdelen onder de miners, 50-50 verdelen of de bijna 20 BTC bevriezen?

Wang wijt zijn onvrede weleens aan een triviale kwestie. De persoon die de terugbetaling claimde gebruikte de verkeerde afkorting voor de tijdzone: EST in plaats van EDT/UTC. "De laatste keer dat een Zcash-man dat deed, blockte ik zijn hele bedrijf". Het is onduidelijk of de pooloperator het leuk vindt, wil profiteren van media-exposure of serieus is. Ook of de X uitslag zijn beslissing zal beïnvloeden. X gebruikers kunnen stemmen tot middernacht.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven