Nieuws - Koreaanse won is de grootste valuta op de cryptomarkt

Door Luc Vesters

Koreaanse won is de grootste valuta op de cryptomarkt

Wereldeconomie
VS
Koreaanse won is de grootste valuta op de cryptomarkt

De Koreaanse won is nu 's werelds dominante fiatvaluta in de cryptomarkt. Dit blijkt uit gegevens van Kaiko. Zoals het analyseportaal schrijft, was het fiat handelsvolume in won voor het eerst groter dan dat in Amerikaanse dollars (USD). De gegevens hebben betrekking op het eerste kwartaal van 2024.

Koreaanse won verslaat US dollar. Bron: Kaiko

Koreaanse won verslaat US dollar. Bron: Kaiko

Volgens de gegevens werd er in het eerste kwartaal voor in totaal 456 miljard dollar aan cryptocurrencies verhandeld in won; ruim 11 miljard dollar meer dan in Amerikaanse dollars. De toegenomen activiteit is te danken aan een steeds levendigere Koreaanse cryptomarkt.

In 2021 was de Upbit exchange goed voor 82 procent van het marktaandeel in Korea. Maar de concurrentie is bezig met een inhaalslag. Het marktaandeel van concurrent Bithump is bijvoorbeeld verdrievoudigd sinds oktober 2023. Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan het zero-fee beleid van het bedrijf.

Dat de won nu 's werelds belangrijkste fiatmunt in de cryptomarkt is geworden, heeft ook een culturele achtergrond. Kleinere coins zijn populairder in Korea dan grote cryptos zoals Bitcoin en Ethereum. Bij Upbit is het marktaandeel van Bitcoin slechts negen procent. Haar handelsactiviteiten hebben vaak wilde prijsbewegingen veroorzaakt. Bijvoorbeeld Bitcoin Satoshi Vision, Theta Network, LOOM, Tezos, Immutable X en recentelijk Pyth.

Daarnaast dient de zogenaamde Kimchi premium, een voordeel op cryptoprijzen in Korea, als indicator voor het marktsentiment, een soort vroegtijdig waarschuwingssysteem. De Kimchi Premium is een gevolg van de strenge kapitaalcontroles in het land. Deze betekenen ook dat er niet van geprofiteerd kan worden door middel van 'arbitrage trading'.

De Terra Luna zaak heeft in Zuid-Korea een verhit debat op gang gebracht over de regulering van cryptocurrencies. Lee Bok-hyun, voorzitter van de toezichthoudende autoriteit FSS, ontmoet SEC-voorzitter Gary Gensler in mei.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven