Nieuws - Komt de DeFi Summer 2.0 er nu aan?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Komt de DeFi Summer 2.0 er nu aan?

Ethereum (ETH)
DeFi
Staking
Komt de DeFi Summer 2.0 er nu aan?

De cryptosector staat mogelijk aan de vooravond van zijn DeFi Summer 2.0. Het nieuwe verhaal: LSTfi - financieren met Liquid Staking Tokens.

De Shanghai upgrade van Ethereum heeft een ware staking boom op de blockchain veroorzaakt. Verwante projecten zoals Lido-Finance of Rocket-Pool zien sterke prijsstijgingen. Ondertussen is de wachtrij voor stortingen op de Beacon Chain 44 dagen lang. En in het midden van dit alles viert een nieuwe industrie haar opkomst: de handel met Ethereum's liquid-staking tokens (LST's), geleid door Lido's stETH. Ondertussen vormt zich rondom hen een nieuwe DeFi primitief: LSTfi. De opkomende staking financiering heeft al een Total Value Locked (TVL) van $400 miljoen en is goed op weg om de DeFi Summer 2.0 te starten.

LST's: rendement met echte waarde

Liquid Staking Tokens vertegenwoordigen onderliggende ETH die ingezet worden op de Beacon Chain. Het is geen geheim dat ze erg populair zijn. Bijna de helft van de vastgezette ETH gaat naar LST-protocollen zoals Lido en Rocket Pool. Eén reden hiervoor is dat ze opportuniteitskosten omzeilen. Investeerders verdienen inzetrendementen en kunnen hun ETH-derivaten nog steeds gebruiken voor andere investeringen. Bovendien is het onderliggende rendement gebaseerd op de Staking Rewards van Ethereum, in plaats van op bijzonder inflatoire en vaak waardeloze utility of governance tokens van kleinere DeFi-projecten. Sinds de ontgrendeling van de Staking-beloningen op ETH massale "de-risking" heeft veroorzaakt, bouwen een aantal nieuwe, innovatieve protocollen voort op de activa, die steeds meer een soort blockchain-obligatie wordt.

Een daarvan is Lybra Finance. Op Lybra kunnen gebruikers ETH of stETH storten en in ruil daarvoor de stablecoin eUSD ontvangen. Deze onderscheidt zich van andere in het feit dat het momenteel ongeveer acht procent rendement genereert door het omzetten van de staken beloningen verdiend via stETH. Eén US dollar van de stablecoin wordt verondersteld te worden ondersteund door 1,5 keer de equivalente waarde om depegging te voorkomen. Meer dan 180 miljoen US dollar aan TVL werd binnen een paar weken door Lybra gegenereerd. Lybra's token, LBR, is de afgelopen drie dagen 600% in prijs gestegen. De vraag naar de stablecoin met passief inkomen is dus al groot en zorgt voor een waanzinnige groei.

Geen risico, geen plezier

Een andere reden voor de groeiende LSTfi-sector is waarschijnlijk de vraag naar leveraged producten met de Staking Token. Meer risico betekent meer rendement. Deze markt wordt bediend door projecten als MakerDAO of Asymetrix. Maker maakte het vorig jaar al mogelijk om stETH te storten en een lening in ETH af te sluiten om daarmee meer stETH te kopen. Met deze strategie kan het rendement dus in een continue loop worden gegenereerd, maar het staat wel bloot aan mogelijke schommelingen in de ETH wisselkoers. In het ergste geval worden gebruikers geliquideerd en verliezen ze hun hele positie.

Asymetrix daarentegen lijkt meer op een loterij. Alle gebruikers betalen eerst hun inzet en de vervolgens gegenereerde inzetbeloningen gaan in een gemeenschappelijke pool. Na een trekking wint één gelukkige speler de volledige opbrengst, terwijl de anderen met lege handen weggaan. Hierdoor kunnen kleinere gebruikers mogelijk grotere winsten afromen. In plaats van constant vier tot zes procent te verdienen, zijn er rendementen tussen 0 en 999 procent mogelijk voor individuele stakers. Dat de inzet bij dit alles klein moet worden gehouden, blijkt al uit het voorbeeld van unshETH. Het handelsplatform voor LST's met een TVL van meer dan 30 miljoen US dollar werd vorige week slachtoffer van een hack en moest tegoeden op het platform bevriezen. Het "trial-and-error" motto van innovatieve platforms houdt dus vaak een risico in voor de activa van gebruikers.

Nieuw, innovatief en complex

Het toppunt van complexiteit wordt vertegenwoordigd door protocollen zoals Pendle Finance. Bij Pendle kunnen gebruikers LST's storten en in ruil daarvoor twee nieuwe tokens ontvangen die de waarde van de LST verdelen. De PT-tokens vertegenwoordigen de basiswaarde van de getoken ETH, terwijl de YT-tokens het verdiende rendement tokenen. Gebruikers zouden dus bijvoorbeeld hun ETH kunnen houden en alleen het rendement van de inzet kunnen doorverkopen. Kopers hebben op hun beurt de kans om ETH te verwerven tegen een lagere prijs in vergelijking met de heersende marktprijs en kunnen dus winst maken, op voorwaarde dat ze de afgeprijsde tokens gedurende een bepaalde periode vasthouden. Voor degenen die liever op een meer conservatieve manier deelnemen aan LSTfi, bieden beproefde DeFi-protocollen ook tal van instrumenten. De meest recente is Curve Finance, dat van plan is om binnenkort naast frxETH ook stETH-deposito's te gebruiken als onderpand voor zijn nieuwe stablecoin. Of gebruikers geven hun LST's heel klassiek in een liquiditeitspool op Uniswap om te verdienen aan de handelskosten.

Hoe dan ook, sinds Ethereum begin dit jaar een volledige proof-of-stake blockchain werd, lijken de dammen doorbroken. De nieuwe, innovatieve verdienmogelijkheden zijn een frisse wind in de DeFi-sector, die hierdoor stevigere grond onder de voeten lijkt te hebben in vergelijking met de DeFi-zomer van 2020. Als de cryptoprijzen laag blijven, zullen waarschijnlijk meer gebruikers naar de nieuwe ruimte toestromen om het komende zomergat op te vullen en voor de nodige warmte te zorgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven