Nieuws - Klagende beleggers verliezen tegen Robinhood

Door Ted Maas

Klagende beleggers verliezen tegen Robinhood

Dogecoin (DOGE)
Wet en regelgeving
Klagende beleggers verliezen tegen Robinhood

Een class action rechtszaak tegen Robinhood voor het beperken van de handel in Gamestop aandelen is afgewezen.

In het voorjaar van 2021 leidde de zogenaamde short squeeze van onder andere GameStop-aandelen tot turbulentie op de traditionele financiële markten. Kleine beleggers, voornamelijk gedreven door de subreddit WallStreetBets, stuwden de koers van het aandeel GameStop (GME) binnen een paar maanden van minder dan 3 naar meer dan 482 US dollar - en dreven institutionele beleggers naar de ondergang. Andere zogenaamde meme-aandelen van noodlijdende bedrijven, zoals AMC Entertainment, American Airlines Group, Blackberry, Bed, Bath & Beyond en Trivago, werden ook naar ongekende hoogten gestuurd. De neobroker Robinhood, die ook actief is in de crypto-sector, greep in en schortte de handel van 13 aandelen op - tot grote ergernis van de beleggers.

16 van hen spanden een rechtszaak aan - en moeten nu een juridische tegenslag accepteren. Omdat Robinhood "het recht had om precies te doen wat het deed" en niet wettelijk verplicht was om investeerders te beschermen. Robinhood had en heeft het wettelijke om het handelen in effecten te beperken en om transacties te weigeren, voegde rechter Britt Grant toe, die aan de zaak was toegewezen.

Dit is niet de eerste keer dat een rechtszaak van investeerders niet het gewenste resultaat oplevert. In januari 2022 kreeg Robinhood al een verwerping van de zaak voor de rechter. De rechtbank zei toen dat de eisers geen claim hadden ingediend. Of de 16 investeerders nu naar het Hooggerechtshof zullen gaan, valt nog te bezien. Het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de zaak in behandeling zal nemen.

Eerder kwam Robinhood CEO Vladimir Tenev in het nieuws vanwege zijn uitspraken rondom DOGE. Volgens Tenev zou DOGE de currency van het internet kunnen worden als deze op X geïmplementeerd zou worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven