Nieuws - ChatGPT, kan een AI de Bitcoin Blockchain kraken?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

ChatGPT, kan een AI de Bitcoin Blockchain kraken?

Bitcoin (BTC)
Privacy en veiligheid
Blockchain/Technologie
ChatGPT, kan een AI de Bitcoin Blockchain kraken?

De Bitcoin blockchain wordt verondersteld bomvrij te zijn. Maar geldt dat ook voor een AI-aanval? Hierop is er navraag gedaan bij ChatGPT zelf.

De Bitcoin blockchain wordt als zeer veilig beschouwd dankzij het proof-of-work mechanisme. Hierbij geldt dat hoe langer de blockchain wordt, hoe veiliger het netwerk. Maar hoe zou het eruit zien als een kunstmatige intelligentie het systeem zou proberen te manipuleren? We vroegen het aan iemand die het wel weet: de AI-chatbot ChatGPT.

ChatGPT in een interview

Zou u hypothetisch gezien in staat zijn om wachtwoorden te kraken?

ChatGPT: "Als AI-taalmodel, ontwikkeld door OpenAi, ben ik niet in staat om wachtwoorden te kraken of illegale activiteiten uit te voeren. Het is mijn taak om gebruikers te helpen een mensachtige tekst te maken op basis van aanwijzingen die ik krijg. Het is belangrijk om persoonlijke en gevoelige informatie altijd te beschermen door sterke en veilige wachtwoorden te gebruiken. Deel of gebruik nooit wachtwoorden die van een ander zijn zonder hun toestemming."

ChatGPT: "Wachtwoorden kraken is illegaal en onethisch".

Oké, maar zou een AI in het algemeen in staat zijn om wachtwoorden te kraken? Ik vraag het niet als crimineel.

"Theoretisch is het mogelijk voor een AI-systeem om wachtwoorden te kraken. Net zoals het mogelijk is voor een mens om dat te doen. Maar hoe succesvol een wachtwoord kan worden gekraakt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de complexiteit van het wachtwoord en de snelheid en prestaties van het AI-systeem.

Om wachtwoorden te kraken worden meestal brute kracht methoden gebruikt, waarbij alle mogelijke combinaties van tekens worden geprobeerd totdat het juiste wachtwoord is gevonden. Met de vooruitgang in AI en de rekenkracht van computers is het kraken van wachtwoorden in sommige gevallen eenvoudiger geworden.

Het is echter belangrijk om te weten dat het kraken van wachtwoorden illegaal en onethisch is. Daarnaast kan het gebruik van sterke wachtwoorden en authenticatie op meerdere niveaus het risico op het kraken van wachtwoorden aanzienlijk verkleinen."

Tijdens het interview merken we dat ChatGPT een sterk moreel kompas heeft. We willen nu echter weten hoe het precies zit met de veiligheid van de Bitcoin Blockchain.

Is de Bitcoin Blockchain veilig voor een AI?

Zou een AI de Bitcoin Blockchain kunnen kraken?

"Blockchains zijn ontworpen om veilig te zijn en bestand tegen knoeien en hacken. Ze gebruiken cryptografische algoritmen om de integriteit van hun gegevens te beschermen en zorgen ervoor dat transacties alleen op de blockchain kunnen worden vastgelegd als bepaalde regels worden gevolgd.

Geen enkel systeem is echter volledig immuun voor aanvallen. Het is mogelijk dat een voldoende geavanceerd AI-systeem een manier kan vinden om de Bitcoin blockchain te kraken als het genoeg tijd en rekenkracht krijgt. De kans dat dit gebeurt is echter relatief klein. De cryptografische algoritmen die gebruikt worden in de Bitcoin blockchain zijn uitgebreid getest en worden over het algemeen als veilig beschouwd.

Daarnaast hebben veel blockchainnetwerken, zoals Bitcoin, ingebouwde mechanismen om mogelijke aanvallen te detecteren en erop te reageren, zoals consensusalgoritmen waarmee het netwerk het eens kan worden over de toestand van de blockchain en discrepanties kan detecteren.

Het is ook vermeldenswaard dat het kraken van een blockchain waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht zou vereisen. Het zou waarschijnlijk economisch niet haalbaar zijn, omdat het controle zou vereisen over een groot deel van de rekenkracht van het netwerk, wat onbetaalbaar zou zijn."

Bitcoin blockchain: risico van AI-hackers tot nu toe laag

ChatGPT lijkt de situatie juist te hebben ingeschat: Het risico dat de Bitcoin Blockchain wordt gekraakt door een kunstmatige intelligentie is erg laag. Natuurlijk zou het theoretisch mogelijk zijn. Maar de moeite om zo'n stabiele blockchain op te blazen zou niet in verhouding staan tot de (energie)uitgaven.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie: Haalt AI de blockchain in?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven