Nieuws - Kan dit tekstfragment de Ripple rechtszaak beslissen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Kan dit tekstfragment de Ripple rechtszaak beslissen?

Kan dit tekstfragment de Ripple rechtszaak beslissen?

De rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple wordt beschouwd als toonaangevend voor de cryptosector. Een niet eerder opgemerkt memo zou Ripple in de kaart kunnen spelen.

Het is niets minder dan de belangrijkste rechtszaak in de cryptowereld. Ripple, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vechten in de rechtszaal over de categorisering van de token. Ripple krijgt steun van advocaat John Deaton. Hij heeft nu een passage in een document ontdekt die volgens hem een beslissende invloed heeft op de uitkomst van de rechtszaak. De feiten rond de mysterieuze memo van een vermeende SEC-medewerker zijn echter ondoorzichtig.

XRP: effect, of niet?

De SEC klaagde Ripple in december 2020 aan en beschuldigde het bedrijf ervan zijn eigen token XRP jarenlang illegaal te hebben verkocht als een ongeregistreerd effect en dat het nu nog steeds een effect is. De rechtbank moet nu verduidelijken of deze beschuldiging terecht is en XRP inderdaad een effect is. Sinds dag één volgt de cryptowereld de zaak met veel spannig. Omdat wordt aangenomen dat de rechtszaak als precedent zal worden gebruikt voor toekomstige cryptoregelingen.

Memo kan Ripple helpen

Ripple verdedigt zich met het argument dat de SEC er niet in is geslaagd een metriek vast te stellen die duidelijk definieert hoe cryptocurrencies worden geclassificeerd. Elke informatie die erop wijst dat de SEC kan hebben overwogen om XRP niet als een effect te classificeren, kan Ripple helpen. Crypto-advocaat Deaton beweert nu een cruciale ontdekking te hebben gedaan.

Deaton sprak zich op 21 mei uit op Twitter en verklaarde dat een korte memo in een juridisch document van Ripple dat hij pas onlangs had opgemerkt, bevestigde dat XRP inderdaad werd besproken "tussen SEC-medewerkers voorafgaand aan de Hinman-toespraak".

De relevante passage luidt: "Er zijn redelijke gronden om te concluderen dat XRP niet voldoet aan alle elementen van de Howey-analyse en daarom geen 'effect' is in de zin van de federale effectenwetgeving." De Howey-test wordt gebruikt om een activa als effect te beoordelen. De Howey-test wordt echter als controversieel beschouwd, vooral in verband met cryptocurrencies. Het is de vraag of de test, die meer dan 50 jaar oud is, van toepassing is op moderne activa.

De Hinman documenten

De Hinman speech is een presentatie uit juni 2018 waarin de ex-directeur van de SEC's Division of Financial Services verklaarde dat Ether, de native token van de Ethereum blockchain, geen effect is. Nog maar een paar dagen geleden oordeelde een districtsrechtbank dat de SEC de gerelateerde "Hinman-documenten" niet onder verzegeling kon houden. De documenten bevatten verslagen van interne SEC beraadslagingen met betrekking tot de toespraak. De verantwoordelijke rechter, Analisa Torres, verwierp het verzoek van de SEC om de documenten geheim te houden.

Auteurschap onduidelijk

In een Twitterruimte van 22 mei gehost door Fox Business journalist Eleanor Terrett, stelde Deaton dat de passage "duidelijk stelt" dat XRP werd besproken bij het agentschap omdat "iemand bij de SEC deze persoon citeerde die zei dat het geen beveiliging is, of ze stuurden de e-mail door binnen de e-mailketen." Het auteurschap van de memo is inderdaad onduidelijk. Deaton probeert nu de mogelijkheden te beperken via de manier waarop naar het citaat wordt verwezen.

Het feit dat de tekstpassages niet zwart zijn gemaakt, is een aanwijzing dat de tekst "geen rechtstreeks citaat is van een hooggeplaatste SEC-functionaris". Een andere tweet zegt dan, relativerend: "Misschien is het geen direct citaat van een SEC-functionaris, maar het is een SEC-functionaris die verwijst naar de analyse van XRP van iemand anders in de e-mails met Hinman." Uiteindelijk blijven deze pogingen echter niets meer dan speculatie. Op 13 juni zou er meer inzicht in deze zaak kunnen komen. De verwachting is dat de documenten van Hinman op die dag worden vrijgegeven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven