Nieuws - Kan AI Zuckerbergs Metaverse redden?

Door Ted Maas

Kan AI Zuckerbergs Metaverse redden?

Web 3.0
web3 metaverse

De Metaverse-divisie van Meta boekt opnieuw een miljardenverlies. Zal Mark Zuckerberg gelijk krijgen met zijn belofte over een nieuwe toekomst? Laten we de cijfers eens beter bekijken.

Mark Zuckerberg's Metaverse en zijn Web3 visie verslinden elke maand miljarden US dollars - en genereert nauwelijks inkomsten. Dit was ook het geval in het tweede kwartaal van 2023: De divisie Reality Labs boekte een verlies van 3,7 miljard US dollar, volgens gegevens uit het kwartaalrapport. Sinds 2020 zijn de operationele verliezen dus opgelopen tot meer dan 33 miljard dollar. De oprichter van Meta (voorheen Facebook) blijft echter optimistisch over de toekomst.

Om de visie van Mark Zuckerberg verder te brengen, vertrouwt Meta steeds meer op kunstmatige intelligentie. "We werken nu al vele jaren parallel aan deze twee grote prioriteiten. In veel opzichten overlappen ze elkaar en vullen ze elkaar aan," zei Zuckerberg in een verklaring over de resultaten.

Metas Metaverse: Een verliezende propositie

Tot nu toe kunnen de enorme uitgaven niet worden gerechtvaardigd door een bijzonder indrukwekkende Metaverse, het is eerder het tegenovergestelde. Zoals de Wall Street Journal meldt, zou een groot deel van de gebruikers na de eerste maand hun interesse in de digitale wereld verliezen.

Volgens schattingen zijn er iets minder dan 200.000 gebruikers op de Metaverse van het Amerikaanse bedrijf - een fractie van de 3,6 miljard gebruikers die Meta verenigt op zijn sociale mediaplatformen. Nieuw in het repertoire van Mark Zuckerberg: de vermeende Twitter-killer genaamd Threads. Zuckerberg is echter gehecht aan zijn Metaverse. Hij volgt een ambitieuze, langdurende en gelaagde routekaart:

Het portfolio van Reality Labs omvat veel componenten op het gebied van VR, AR, Metaverse, social media en interfaces die deze moet verbinden. We hebben een langetermijnhorizon om het rendement op onze investering te beoordelen. - Zuckerberg

De 39-jarige kan echter niet garanderen dat hij gelijk krijgt met deze belofte, voegde het rapport eraan toe. Zuckerberg lichtte ook de verschillende trends in consumententechnologie toe. Zijn conclusie: een ‘immersive’ versie van het internet zal de komende jaren de norm moeten worden. Mensen met visuele beperkingen zullen bijvoorbeeld niet langer een ‘gewone’ bril hoeven te dragen. "Ik denk dat in de toekomst alle [brillen] smart brillen zullen zijn," aldus de miljardair.

Succes met kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie, beter bekend als AI, moet dit nieuwe internet helpen implementeren. In februari richtte het bedrijf een nieuw team op voor generatieve AI-technologie. Mark Zuckerberg legt veel nadruk op dit gebied, aldus Meta CTO Andrew Bosworth. De generatieve AI is ook bedoeld om de Metaverse-plannen van het bedrijf te helpen implementeren.

Op dit moment staat Meta's eigen Metaverse echter nog in de kinderschoenen en verbrandt het aanzienlijk meer geld dan het oplevert. De komende jaren zal blijken of Mark Zuckerbergs miljardenstoot in de richting van Web3 een geniale zet is of slechts een utopie was.

Afgezien hiervan wist Meta de verwachtingen van investeerders te overtreffen. De totale omzet van het bedrijf voor het tweede kwartaal van 2023 bedroeg ongeveer 32 miljard dollar, beter dan voorspeld. De aandelenkoers van Meta steeg bijna 10 procent in de nabeurshandel en noteert op het moment van schrijven $292 per aandeel.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven