Nieuws - Japan start CBDC proefproject

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Japan start CBDC proefproject

CBDC
Japan start CBDC proefproject

De Bank of Japan (BoJ) kondigt verdere ontwikkelingsstappen aan en wil al in april 2023 beginnen met digitaal centralebankgeld.

Japan zet vaart achter de ontwikkeling van de digitale yen en lanceert in april een proefproject voor digitale centralebankvaluta (CBDC). Na meer dan twee jaar proof of concept (PoC) heeft de Bank of Japan (BoJ) nu aangekondigd de volgende fase in te gaan met het programma voor digitaal centralebankgeld.

Volgens een persbericht worden twee hoofddoelen nagestreefd. Het testen van de "technische haalbaarheid, die niet volledig werd gedekt door de PoC's." Alsmede het "benutten van de capaciteiten en inzichten van particuliere bedrijven op het gebied van technologie en operaties om een CBDC-ecosysteem te ontwerpen in het geval van een mogelijke maatschappelijke implementatie."

De BoJ verwacht echter geen volwaardig betalingssysteem in de nabije toekomst. "Momenteel verwachten we niet dat er daadwerkelijke transacties zullen plaatsvinden tussen winkeliers en consumenten. Er worden alleen gesimuleerde transacties verwerkt in de testomgeving", aldus de centrale bank.

Japan is niet de enige die een eigen digitale centrale bankmunt ontwikkelt. Wereldwijd werken al 114 landen aan hun eigen CBDC-projecten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven