Nieuws - Jack Dorsey lanceert een gedecentraliseerd social media platform: is het een concurrent voor Twitter?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Jack Dorsey lanceert een gedecentraliseerd social media platform: is het een concurrent voor Twitter?

Bitcoin (BTC)
Ontwikkelingen
Jack Dorsey lanceert een gedecentraliseerd, social media platform: is het een concurrent voor Twitter?

Jack Dorsey verklaart Twitter de oorlog met een Web3-alternatief. Het maakt een start als een gesloten bèta. Wat biedt het platform?

Wat er al aan zat te komen wordt langzaam de werkelijkheid: Jack Dorsey is terug. Met Bluesky brengt de Twitter-oprichter zijn nieuwe social media-app uit. Het project is al sinds 2019 in ontwikkeling en op 1 maart van dit jaar werd de gesloten bèta gelanceerd, in eerste instantie alleen in de Appstore en op uitnodiging. Aanmelden voor de officiële lancering kan via de website en qua interface lijkt Bluesky op zijn grote voorbeeld. Het cruciale verschil: de app leunt volledig op de functies van Web3 en moet dus de zonden van zijn spirituele voorganger op gaan ruimen.

Sinds het aftreden als bestuurslid in 2022 is Jack Dorsey een van de felste critici van Twitter en daarnaast een enorme fan van Bitcoin. Met Block leidt hij een van de belangrijkste bedrijven rond het digitale goud.

Met 8.000 Bitcoin in zijn wallet is hij de vijfde grootste Bitcoin bezitter (momenteel gewaardeerd op ongeveer 170 miljoen US dollar). Het bedrijf werkt aan de Cash App, een populair betaalnetwerk voor Bitcoin, en exploiteert Bitcoin farms met Tesla. Deze delven met hernieuwbare energie.

Jack Dorsey verklaart Twitter de oorlog

Volgens Dorsey is sociale media al lang een gevaar voor de samenleving: te veel controle en censuur door overheden, te weinig privacy voor gebruikers, uitbuitende businessmodellen. Voor hem is de enige uitweg van dit dilemma de gedecentraliseerde protocollen: "Het kan geen business zijn. Daarom ben ik gestopt met Twitter," schreef hij in een uitgelekt tekstbericht aan zijn vriend Elon Musk.

Hier komt Bluesky om de hoek kijken. Dorsey ziet het platform in een lijn staan met de gedecentraliseerde sociale media apps waaronder Nostr en Mastodon, waar hij fan van is. Over Bluesky is op dit moment nog niet veel bekend. Het is onderdeel van een Authenticated Transfer (AT) protocol, een open standaard. Dit moet de basis worden voor een netwerk van het gedecentraliseerde platform. Gebruikers zullen gemakkelijk tussen deze diensten kunnen wisselen, hun gegevens blijven beschermd en er zal geen censuur zijn. Wanneer Bluesky officieel van start gaat is nog onduidelijk.

Lees ook: Twitter zit zonder werknemers

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven