Door
Vanaf vandaag beperkt een nieuwe wet het gebruik van contant geld in Israël. Is de doorbraak voor crypto op komst?
Israël wil zijn monetair systeem verder digitaliseren en draait de duimschroeven aan voor het gebruik van contant geld. Volgens een aankondiging van de nationale belastingdienst (ITA) zijn sinds 1 augustus nieuwe beperkingen op het gebruik van contant geld van kracht. Bedrijven mogen nu nog maar transacties van 6.000 shekels (1.760 US dollar) in contanten verrichten. Voor particulieren ligt de drempel iets hoger, namelijk op 15.000 sjekels (4.400 US dollar).
Er zijn uitzonderingen voor liefdadigheidsorganisaties, religieuze instellingen en Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever. Bovendien zullen in de toekomst nog meer maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld een verbod op de binnenlandse opslag van grote sommen contant geld van meer dan 200.000 shekels (58.660 US-dollars).
De aanscherping volgt op een wet die al sinds januari 2019 van kracht is. Hiermee wil Israël krachtiger optreden tegen financiële criminaliteit. In het verleden hebben Israëlische autoriteiten herhaaldelijk crypto-rekeningen in beslag genomen die verdacht werden van de financiering van terreur. Een ITA werknemer vertelde het Amerikaanse persbureau Media Line:
''Het doel is de circulatie van contant geld op de markt te beperken, vooral omdat criminele organisaties er vaak van afhankelijk zijn. Door het gebruik ervan te beperken, wordt het veel moeilijker om criminele activiteiten uit te voeren.''
Critici klagen echter dat de hoeveelheid contant geld in omloop in Israël is toegenomen sinds de wet in werking is getreden.
Intussen is de nieuwe wet in overeenstemming met de plannen van de Bank of Israel (BOI). De centrale bank werkt al enige tijd aan een eigen CBDC. In mei onthulde zij een eerste concept van hoe een "digitale sjekel" eruit zou kunnen zien. Een eerste veldtest in een kleine kring volgde in juni. Het BOI heeft nog niet geantwoord op een vraag over de huidige stand van de ontwikkeling en in hoeverre het CBDC zijn fysieke tegenhanger volledig zou kunnen vervangen. In het naburige Palestina werkt de nationale monetaire autoriteit ook aan een digitale centralebankmunt. De fragiele politieke en economische situatie laat echter ruimte voor scepsis. Tegelijkertijd werkt Israël hard aan een regelgevingskader voor crypto-activa. Het valt nog te bezien wanneer de implementatie kan worden verwacht.