Nieuws - Is "Real Yield" de duurzame toekomst van gedecentraliseerde financiering?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Is "Real Yield" de duurzame toekomst van gedecentraliseerde financiering?

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
DeFi
Een nieuwe beweging in de DeFi-sector wekt hoop op duurzame opbrengst en echte use cases voor crypto.

Een nieuwe beweging in de DeFi-sector wekt hoop op duurzame opbrengst en echte use cases voor crypto.

In tijden waarin gecentraliseerde beurzen en andere cryptodiensten lijken te vallen als vliegen, is menigeen zeker herinnerd aan het belang van meer transparantie en decentralisatie. Dit zorgt er dan ook voor dat de DeFi-sector waarschijnlijk opnieuw aan populariteit gaat winnen, in de nasleep van deze crashes. Maar DeFi wordt ook geplaagd door zijn eigen unieke problemen. In delen van de voorbije bullmarkt leek de sector een infantiele financiële speeltuin zonder echte toegevoegde waarde.

DeFi: Het begrip (on)reële opbrengst

Het idee achter "real-yield" is eenvoudig: DeFi gebruikers verdienen een rendement op basis van duurzame bedrijfsmodellen en genereren toegevoegde waarde. Dit is een sterk contrast met de get-big-fast aanpak van het vroegere DeFi tijdperk.

Want tot nu toe boden veel protocollen vooral hun eigen tokens aan als tegenprestatie voor diverse operaties in de DeFi-sector. Het doel van de platforms was om daarmee kunstmatig hoge rendementen te genereren en zo snel mogelijk grote hoeveelheden liquiditeit veilig te stellen. Het rendement voor de gebruikers komt louter voort uit de uitgifte van deze tokens. En de hele zaak is alleen winstgevend zolang de prijzen van deze tokens stijgen.

Nadat verschillende DeFi tokens met 80 tot 90 procent zijn gedaald ten opzichte van hun all-time high, is er geen sprake meer van een bull market. De liquiditeit trok dan ook snel weg uit de sector, waardoor ook de rendementen op veel platforms snel kelderden. Ondertussen concurreren de DeFi-aanbiedingen met de hoge rendementen van relatief veilige Amerikaanse staatsobligaties.

Nieuwe bedrijfsmodellen in de DeFi-sector

De nieuwe garde van "echte" DeFi-protocollen moet nu een duurzaam hoog rendement koppelen aan een echte use case voor gedecentraliseerde financiering. Eén zo'n platform is GMX, de gedecentraliseerde beurs op Ethereum's Layer 2 blockchain Arbitrum.

De op het handelsplatform gegenereerde vergoedingen voor transacties en co. worden verdeeld onder de houders van GMX-tokens. Daarnaast zorgen gebruikers voor liquiditeit voor handelaren via de aankoop van GLP, een token dat wordt ondersteund door ETH, BTC en USDC. Ongeacht de marktrichting heeft GMX dus altijd een zekere cashflow en kan het een dividend uitkeren aan de gebruikers. Momenteel is dit een rendement van 16 procent, uitbetaald in ETH.

Lenen krijgt ook een nieuw gezicht in een quasi-hybride economie tussen DeFi en TradFi. Tot nu toe werden gedecentraliseerde leningen beperkt door de overcollateralisatie ervan. Gebruikers konden daarom meestal slechts de helft van het bedrag lenen dat zij als onderpand hadden gestort.

Platforms zoals Goldfinch overbruggen de kloof tussen DeFi en traditionele financiering. Kredietnemers uit het "echte" bedrijfsleven benaderen dus de gedecentraliseerde sector om gemakkelijker en efficiënter krediet te krijgen. Dit is afkomstig van liquiditeitspools die door talrijke gebruikers uit de hele wereld zijn gevuld. In ruil daarvoor verdienen ze een hoog, eencijferig rendement, voornamelijk uitbetaald in ETH of USDC.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het nieuwe financiële systeem in de cryptosector. Het verzekeringsbedrijf voor leningen of zelfs de financiering van onroerend goed worden ook al gebruikt in de nieuwe sector.

Gebrek aan vertrouwen

De real yield beweging is het bewijs van een groeiende vraag naar een echte use case voor gedecentraliseerd krediet en financiering. De prille beweging heeft echter te kampen met felle macro-economische tegenwind. Vooral omdat beleggers momenteel geneigd zijn te vertrouwen op zogenaamd "veilige" financiële producten.

Hoge rendementen in de DeFi-sector zouden daarom voor sommigen een afschrikmiddel moeten zijn. De scepsis is groot, omdat er in het verleden protocollen waren die een rendement tot 20 procent op stablecoins beloofden.

Maar de laatste ontwikkeling van het DeFi biedt ook perspectieven voor de nieuwe financiële wereld na de crisis. De sector begint zich al te ontwikkelen. Het is de eerste van vele stappen van de opkomende industrie naar een serieuze wereldwijde en gedecentraliseerde leen- en kapitaalmarkt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven