Nieuws - Is het nu tijd voor institutionele cryptobeleggers?

Door Ted Maas

Is het nu tijd voor institutionele cryptobeleggers?

Wereldeconomie
Particuliere beleggers hebben het niet gemakkelijk in het huidige markt. Toch zijn institutionele beleggers positief over crypto.

De inflatiecijfers zijn hoger dan ze in decennia zijn geweest en het FTX-schandaal heeft voor veel negatief nieuws gezorgd. Het resultaat? Particuliere beleggers hebben het niet gemakkelijk in het huidige markt. Toch zijn institutionele beleggers positief over crypto. Nieuwe studies beamen deze positieve blik op de toekomst.

Spaarquote

De bank N26 heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 380.000 klanten naar het spaargedrag in tijden van hoge inflatie. Er werd onderscheid gemaakt tussen de periode voor en na de oorlog in Oekraïne. Het resultaat: met een gemiddelde spaarquote (het aandeel in het beschikbaar inkomen van een huishouden) van 4,02 procent hebben de Duitsers sinds het begin van de oorlog in Oekraïne slechts ongeveer de helft minder gespaard dan daarvoor: een min van 52,2 procent. In Italië is de situatie nog erger. Daar daalde de spaarquote met meer dan 80 procent ten opzichte van het begin van het jaar tot slechts 0,6 procent van het inkomen.

Door de invoering van het 9-eurobiljet in juni konden Duitsers echter weer iets meer sparen - volgens de studie gemiddeld 119 euro per maand en dus bijna 74 euro meer dan in mei. In Frankrijk, Oostenrijk en vooral Spanje sparen mensen meer dan aan het begin van het jaar. De gemiddelde spaarquote over de gehele verslagperiode is met 6,6% het hoogst in Spanje. In Frankrijk spaarden de mensen gemiddeld slechts 0,1 procent. Duitsland komt op de tweede plaats met 5,1 procent.

Toch is het twijfelachtig of particuliere beleggers daardoor meer geld in beleggingsproducten steken. Een algemene terughoudendheid om te kopen en een grotere neiging om te sparen zijn aannemelijk.

Spaarquote EU

Cryptowinter: Geld in Bitcoin en Co. blijft stromen

Terwijl de gewone consument de broekriem moet aantrekken, lijken institutionele beleggers in de cryptoruimte positief naar de toekomst te kijken. Als onderdeel van een studie van de exchange Coinbase en Institutional Investor werden 140 grote Amerikaanse beleggers tussen september en oktober 2022 gevraagd naar hun cryptobeleggingen.

Volgens het rapport zegt 62 procent van de respondenten dat ze meer crypto hebben gekocht in de afgelopen 12 maanden. Iets meer dan een kwart (26%) heeft het vermogen ongewijzigd gelaten, terwijl 12% zijn crypto heeft verkocht.

Regelgeving: de beslissende factor

Volgens de studie is meer dan de helft van de grote beleggers van plan om in de komende drie jaar hun vermogensaandeel in cryptocurrencies te verhogen. Meer dan een derde (36 procent) zegt dat ze hun crypto-aandelen niet zullen veranderen. Zes procent wil het percentage van hun vermogen in bitcoin en dergelijke verminderen.

Meer dan twee derde (71 procent) van de respondenten gaat ervan uit dat de prijs van cryptocurrencies op lange termijn zal stijgen. Ongeveer 45 procent is het daar helemaal mee eens.

Vanuit institutioneel oogpunt is één onderwerp cruciaal voor de investeringen: regelgeving. Volgens de enquête verklaarde meer dan de helft (52 procent) van de respondenten dat zij zich met name zorgen maken over de onduidelijke regulering rondom crypto. Het is logisch dat dit aspect voor de deelnemers aan de enquête het belangrijkst is bij het selecteren van een partner voor hun crypto investeringen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven