Nieuws - Is Gary Gensler stiekem een Bitcoin-maximalist?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Is Gary Gensler stiekem een Bitcoin-maximalist?

Is Gary Gensler stiekem een Bitcoin-maximalist?

Voor Gary Gensler is één ding al lang duidelijk: Bitcoin, geen crypto. Hij leert dit ook aan zijn studenten als docent aan het MIT in 2018. Maar is het hoofd van de SEC ook een echte Bitcoiner?

De toelating voor de Bitcoin Spot ETF mislukte bijna. De beslissing over de Bitcoin Spot ETF was extreem nipt, met drie stemmen voor en twee tegen. Twee Republikeinen waren voor, twee Democraten tegen. Het uiteinde van de weegschaal was het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zelf: Gary Gensler. Het gerucht gaat dat zijn beslissing politiek gemotiveerd was. Maar misschien is Gary Gensler ook een Bitcoiner die de adoptie van de grootste cryptocurrency wil bevorderen. Deze argumenten spreken voor zich.

Bitcoin, geen crypto: Gary Gensler treedt op tegen altcoins

Wat in het voordeel spreekt van Bitcoin-maximalist Gary Gensler is zijn houding tegenover Ethereum en co. In de brief die de cryptocurrency Bitcoin als ETF legitimeert, pakt de SEC-chef ook altcoins aan.

"Belangrijk is dat de actie van de Commissie vandaag gericht is op ETP's die een grondstof bezitten, namelijk Bitcoin," staat in de brief van 10 januari. De goedkeuring van Bitcoin ETF's zou "op geen enkele manier een signaal moeten zijn dat de Commissie bereid is om noteringsstandaarden voor crypto-effecten goed te keuren." Gary Gensler vervolgt: "Zoals ik in het verleden heb gezegd, is de overgrote meerderheid van crypto-activa een beleggingscontract. Als zodanig vallen ze onder de federale effectenwetgeving."

Effect versus grondstof

Gensler heeft al lang kritiek op cryptocurrencies met een ICO-achtergrond. Zo'n "Inital Coin Offering" is vergelijkbaar met "Inital Public Offerings", die bekend zijn van de beurs. Dit betekent dat een privaat geleide onderneming die een IPO uitvoert voor het eerst zijn eigen effecten aanbiedt aan het publiek. Volgens Gensler geldt dit ook voor ICO-projecten en daarom moeten Ethereum, Cardano en co. worden gereguleerd als effecten.

Bitcoin daarentegen is geen effect. In een interview met Jim Cramer in 2022 zei Gensler: "Bitcoin is de enige commodity." De SEC-chef stelt de cryptocurrency dus op één lijn met de commodity goud. Wat is er nodig voor deze vergelijking? Een goed begrip van Bitcoin en proof of work.

Gary Gensler stuurt studenten naar het Bitcoin rabbit hole?

Gary Gensler heeft dit begrip ongetwijfeld. Want: "Voordat hij bij de SEC kwam, was Gensler hoogleraar Global Economics and Management aan de MIT Sloan School of Management", aldus zijn persoonlijke beschrijving. In zijn colleges leerde hij studenten over hashfuncties, cryptografie en het probleem van Byzantine generals. "Satoshi Nakamoto heeft dit probleem opgelost", legt Gensler uit aan het MIT in 2018.

In de lezing (vanaf minuut 19:30 gaat het over Bitcoin) realiseer je je: Gary Gensler heeft plezier in het praten over Bitcoin. De inmiddels 66-jarige democraat geeft uitleg over "Bitcoin Pizza Day", decentralisatie, "Banking the Unbanked" en hoe blockchain de financiële sector kan stabiliseren.

De video is slechts een inleiding op het semester bij MIT. Je kunt de hele 23-delige serie over Bitcoin en blockchain van Gary Gensler bekijken op YouTube. Op X (voorheen Twitter) vieren gebruikers de SEC-chef. "Ik ben eigenlijk aan Bitcoin begonnen door precies deze lezingen. Gary [Gensler] heeft me oranje gepilled", staat er bijvoorbeeld in een reactie.

Dus waarom heeft Gary Gensler kritiek op Bitcoin?

Als je Gary Gensler hoort praten over fiatgeld en proof of work, zou je kunnen denken dat hij een Bitcoin-maximalist is.

Maar in zijn verklaring over de goedkeuring van de ETF bekritiseert de SEC-chef: "We hebben vandaag de notering en verhandeling van bepaalde spot Bitcoin ETF's goedgekeurd. Maar we hebben Bitcoin noch erkend noch goedgekeurd", schrijft hij, erop wijzend dat de cryptocurrency vooral een speculatieve waarde heeft en ook gebruikt wordt voor criminaliteit. Dit spreekt in eerste instantie niet in het voordeel van een Bitcoin-mentaliteit. De definitie van een Bitcoiner kan echter ook ruim geïnterpreteerd worden. Vooral omdat Bitcoin daadwerkelijk wordt gebruikt voor criminele doeleinden, zij het slechts in kleine mate.

Bovendien moet Gary Gensler, als hoofd van de machtigste regelgevende instantie ter wereld, ook in deze zin handelen. Ongeacht of dit overeenkomt met zijn eigen mening of niet. Maar het was toch genoeg voor de Bitcoin Spot ETF. Met dank aan (Bitcoin maximalist) Gary Gensler.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven