Nieuws - Is de Fantom blockchain in gevaar?
Door
Fantom worstelt met de kettingreactie van de multichain implosie. Oprichter Andre Cronje staat met zijn rug tegen de muur.
Multichain: een DeFi-bridgingprotocol dat tot voor kort niet echt op de radar stond. Nu veroorzaakt Multichain een kettingreactie in de gehele cryptosector. Want de diefstal van 126 miljoen US dollar op het platform veroorzaakt liquiditeitstekorten voor de blockchains die eraan gekoppeld zijn. Fantom, het project van DeFi Star ontwikkelaar Andre Cronje, is bijzonder hard getroffen. De Total Value Locked (TVL) van het project implodeerde in de nasleep van de multichain heist. Nu zijn er twijfels over het voortbestaan van Fantom.
"Zoals je je kunt voorstellen, werden de [Fantom] Foundation en al onze medewerkers blootgesteld aan de [Multichain] activa," legt Andre Cronje uit op het Fantom forum. Volgens het rapport had het Multichain team Fantom garanties gegeven over de decentralisatie van de servers en de toegang ertoe. Maar deze staan nu blijkbaar onder controle van derden. En daarmee ook grote delen van het ecosysteem en de daarin opgesloten activa. Het incident is "een grote klap", zegt Cronje. "Don't trust, verify", beschuldigde hij zichzelf.
Het feit dat deze uitspraken van de DeFi-goeroe zelf komen, wekt niet veel vertrouwen. En illustreert de ernst van de situatie. De Fantom Foundation bezit veel gekoppelde tokens en stablecoins die sinds de kraak hun banden met echte activa hebben verloren. De USD munt (USDC) wordt nu verhandeld tegen slechts $0,18 op sommige van Fantom's DeFi exchanges. Ondertussen hebben de bedrijven achter de stablecoins, Tether en Circle, de gestolen fondsen bevroren. Volgens Cronje werkt het Fantom team met hen samen om ze terug te krijgen. De kans dat dit gebeurt is echter klein, zoals een Twitter-gebruiker aangaf met betrekking tot soortgelijke incidenten in het verleden.
Ondertussen bekijkt de Fantom Foundation "alle opties" om het bloeden te stoppen, zei Cronje. Dit zou dan over de ‘schatkist’ van Fantom gaan. De schatkist zit echter ook in de problemen en is in de loop van het drama al geslonken van 87 naar 72 miljoen US dollar. Veel staat en valt met de FTM prijs. Als die blijft dalen, zal de waarde van de bezittingen van de Stichting afnemen - een liquidatiespiraal zou kunnen volgen. Nog in november onthulde Andre Cronje vol vertrouwen de bezittingen van de Foundation, waarvan hij beweerde dat ze "nog wel 30 jaar" mee zouden gaan. Nu staat hij met zijn rug tegen de muur.
Hate to say it, but as someone who used to be an active Fantom user, it really seems like the ecosystem is done for. Geist was once the largest dApp on the chain, now completely dead.
— DeFi^2 (@DefiSquared) July 14, 2023
Fantom's TVL is down 99% from peak, bridge liquidity gone, stablecoins all depegged. RIP. https://t.co/AW5l1AmMbg
Ondertussen kijkt de community naar de stortingen van FTM tokens bij grote exchanges. Gegevens van Nansen zouden al wijzen op toegenomen verkooporders. Verdere verkopen liggen dus in het verschiet. Volgens de community is daarmee het doodvonnis voor Fantom uitgesproken. Andre Cronje daarentegen dringt aan op een constructieve oplossing voor iedereen. De situatie blijft niet "zoals die nu is" en "we doen alles in onze macht om iedereen gelukkig te maken". Er zou een "plan van aanpak" worden gepresenteerd zodra er "verifieerbare informatie" beschikbaar is. Er is dus nog hoop dat de Stichting haar coin en daarmee de blockchain kan redden. En zoals we allemaal weten, is er altijd een kans. Het beste voorbeeld: Solana, dat weer op eigen benen staat ondanks het FTX-debacle en de strenge regelgeving van de SEC. Daarom is de steun van de community cruciaal voor Fantom. "We waarderen jullie inspanningen en blijven jullie steunen," zei een lid op het forum. De komende weken zullen cruciaal zijn voor Fantom en het voortbestaan van het project.