Nieuws - Hoe verschillen de rechtszaken van de SEC?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe verschillen de rechtszaken van de SEC?

Algorand (ALGO)
VS
Exchanges
Hoe verschillen de rechtszaken van de SEC?

De rechtszaken van de SEC tegen Binance en Coinbase hebben de markt geschokt. Ondanks enkele overeenkomsten zijn de verschillen groot.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het met zijn rechtzaken tegen Binance en Coinbase gemunt op twee van de belangrijkste cryptobeurzen ter wereld. Beiden hebben volgens de financiële toezichthouder de toepasselijke Amerikaanse wetgeving overtreden.

De klachten zijn elk meer dan 100 pagina's lang en vertonen op onderdelen veel overeenkomsten zoals, niet-geregistreerde effectenhandel, diensten zonder vergunning als beurs, makelaar en clearinginstelling en beleggers in gevaar brengen. Dit zijn slechts enkele van de overeenkomsten. In feite kunnen de beschuldigingen echter niet meer van elkaar verschillen.

Want hoewel de beschuldigingen tegen Coinbase ernstig zijn, lijken de beschuldigingen tegen Binance veel ernstiger. Het leest als een actiethriller, terwijl Coinbase meer weg heeft van een non-fictie boek. Naast het overtreden van de effectenwetgeving wordt 's werelds grootste cryptobeurs ook geconfronteerd met beschuldigingen van wash trading en misbruik van activa van hun klanten. SEC-chef Gary Gensler spreekt van een "web van bedrog".

SEC sleept ook "CZ" voor de rechter

Een ander verschil werd gemaakt door Coinbase CEO Brian Armstrong in een interview met Wall Street Journal: " ik en andere leden van het uitvoerend niveau werden met naam en toenaam beschuldigd in de aanklacht."

Binance is een ander verhaal. Naast de bedrijven noemt de SEC ook oprichter en CEO Changpeng "CZ" Zhao als beklaagde. Hij zou niet alleen op de hoogte zijn geweest van de wetsovertredingen van zijn platform, maar er ook actief opdracht toe hebben gegeven.

Dit is echter niet de enige rechtszaak waar de CEO van Binance mee te maken heeft. In maart diende de CFTC (de Commodity Futures Trading Commission) een rechtszaak in tegen Binance, onder andere omdat ze onvoldoende maatregelen zouden hebben genomen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Ook daar gaat het niet alleen over de cryptobeurs zelf, maar komt ook Zhao's naam ter sprake, samen met voormalig compliance chief Samuel Lim.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven