Nieuws - VS: CFTC klaagt Binance en Changpeng "CZ" Zhao aan

Door Ted Maas

VS: CFTC klaagt Binance en Changpeng "CZ" Zhao aan

Exchanges
Scams, criminaliteit en fraude
VS CFTC  Binance

Volgens meerdere berichten in de media dient de Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een aanklacht in tegen cryptobeurs Binance en CEO Changpeng "CZ" Zhao.

In de aanklacht (PDF) staat dat Binance sinds de lancering van het platform in 2017 een "berekende, stapsgewijze aanpak" heeft gevolgd om "haar aanwezigheid in de Verenigde Staten te vergroten, ondanks het feit dat Binance publiekelijk heeft verklaard in de VS gevestigde klanten te "blokkeren" of te "beperken" in de toegang Binance’s platform."

Verder beweert de CFTC dat Binance en haar CEO Changpeng "CZ" Zhao, evenals Samuel Lim, de voormalige CCO (chief compliance officer) van de onderneming, gedurende de gehele periode op de hoogte waren dat "in de Verenigde Staten gevestigde klanten van Binance onderworpen waren aan toepasselijke registratie- en regelgevingsvereisten", maar deze bewust negeerde en daarmee de protocollen van Binance ondermijnde.

De beklaagden ondernamen ook stappen om klanten te helpen de toegangscontroles van Binance te omzeilen. Kortom, Zhao, Lim en Binance "negeerden de toepasselijke federale wetten terwijl zij het klantenbestand van Binance in de VS benaderde omdat dit voor hen winstgevend was".

De CFTC roept de gedaagden op de onwettige handelingen en praktijken te stoppen en wil hen "dwingen zich aan de wet te houden". Zij eist ook "civielrechtelijke sancties en rechtsmiddelen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, handels- en registratieverboden, schadevergoeding ... en andere maatregelen die de rechtbank noodzakelijk en passend acht".

Uit de 74 pagina's tellende aanklacht blijkt ook dat de CFTC van mening is dat Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en Litecoin (LTC) commodities zijn. Dit is een vraag die Amerikaanse regelgevers al jaren bezighoudt en waarover de CFTC en de Securities and Exchange Commission (SEC) het oneens zijn. De SEC ziet deze coins namelijk als securities.

De bitcoinprijs daalde met 1.300 US dollar van ongeveer 27.800 US dollar naar ongeveer 26.500 US dollar nadat de aanklachten werden aangekondigd, alvorens weer een beetje terug te krabbelen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven