Nieuws - Hoe lang zal de memecoin-rally duren?

Door Luc Vesters

Hoe lang zal de memecoin-rally duren?

Pepe (PEPE)
Shiba Inu (SHIB)
Dogecoin (DOGE)
Bonk (BONK)
FLOKI (FLOKI)
Bull run
Hoe lang zal de memecoin-rally duren?

Wanneer coins met honden- of kikkergezichten plotseling enorme prijswinsten boeken, weet je dat het memecoin-seizoen is. Van de 100 meest waardevolle cryptocurrencies zijn er zes memecoins die op dit moment de sector opschudden - meer dan ooit tevoren. De rally's uit het verleden laten zien dat de window of opportunity voor winstnemingen klein is en het risico op totaal verlies hoog.

Beleggers in memecoins gaan over het algemeen niet uit van het succes van het project op de lange termijn. Dat komt omdat concrete use cases, net als bij andere cryptoprojecten, hier vaak ontbreken. De focus ligt veel meer op kortetermijnwinsten. En die kunnen uitbundig zijn, vooral in een bull market. De afgelopen weken hebben laten zien dat ze uitbundig zijn.

Top 6 boekt bijna 2.500 procent winst

Dogecoin, Shiba Inu, Pepe, Bonk, dogwifhat en Floki: er staan meer memecoins in de top 100 meest waardevolle cryptocurrencies dan ooit tevoren. Samen zijn ze in de afgelopen 30 dagen bijna 2.500 procent in waarde gestegen. De grootste winnaar: dogwifhat. In de loop van de maand steeg de op Solana gebaseerde coin met meer dan 800 procent tot zijn huidige prijs van 3,36 USD. Nieuwe marktkapitalisatie: iets meer dan 3,3 miljard USD.

De munt wordt gevolgd door de coins Floki en Pepe. Met koerswinsten van respectievelijk 556 en 473 procent bemachtigen zij de zilveren en bronzen medailles in de maandgrafiek. Achteraan komen Bonk en Dogecoin met elk "slechts" 123 procent prijsgroei.

In de afgelopen 24 uur is de marktkapitalisatie van de sector in totaal met bijna 8 procent gestegen, wat de grote interesse van investeerders in memecoin-projecten benadrukt.

Memecoin rally: het begin van het einde?

De groene prijscijfers zijn echter niet de enige indicatoren die spreken in het voordeel van de start van het memecoin-seizoen. Het data-analyseplatform Santiment stelt in een blogpost: Aan het begin van de maand steeg het handelsvolume van losse memecoins met gemiddeld 3.000 procent.

De opgaande fase kan echter sombere vooruitzichten bieden voor de rest van de markt, zegt Stefan Lübeck. "In het verleden betekenden escalerende memecoin-prijzen het einde van de sectorroulatie van geld via de cryptomarkt en luidden ze een correctie in," zegt de BTC-ECHO-marktexpert. In de laatste bull market in 2021 duurde de rally rond Dogecoin en Shiba Inu maar een paar maanden. Toen die eindigde, kelderde Bitcoin en kort daarna de rest van de cryptomarkt. Zou dit fenomeen zich nu kunnen herhalen?

"In ieder geval niet in de nabije toekomst," zegt Lübeck. Daarvoor zijn de prijsstijgingen van de memecoins op dit moment nog te laag. "Vergeleken met Doge en Shiba Inu in 2021, staan we hier waarschijnlijk pas aan het begin," vervolgt de marktdeskundige.

Lübeck ziet één factor die deze correlatie volledig zou kunnen doorbreken in Bitcoin spot ETF's. Als de investeringsinteresse hier hoog blijft, zou het negatieve effect van een memecoin sell-off milder kunnen zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven