Nieuws - Hoe Deutsche Telekom bewustzijn creëert voor niet-fungibele tokens
Door
Zijn NFT's niet al uitgestorven? De hype: zeker. De technologie: helemaal niet. Met een praktische demonstratie wil Deutsche Telekom mensen aan het denken zetten.
In 2021 waren NFT's helemaal in. De kleurrijke afbeeldingen van apen, katten en honden verkochten als warme broodjes - en tegen topprijzen. Justin Bieber investeerde bijvoorbeeld 500 Ether - destijds $1,3 miljoen - voor een exemplaar van de NFT-serie "Bored Ape Yacht Club" (BAYC). De waarde vandaag: ongeveer 60.000 dollar - een daling van bijna 95 procent.
De prijsdaling heeft vooral één ding geschaad: het imago van NFT's. Onnodige beelden die de blockchain verstoppen, die met een simpele rechtermuisklik kunnen worden opgeslagen in plaats van gekocht, zo blijkt uit kritiek op sociale media. Het eigenlijke voordeel: genegeerd. De technologie van de non-fungible token (NFT) heeft immers potentieel. Velen zijn daarvan overtuigd, inclusief de blockchainafdeling van Deutsche Telekom. In Keulen werd een speurtocht georganiseerd om het bewustzijn over NFT's te vergroten - en zo werkte het.
Het idee: een praktische demonstratie met de wallet-oplossing van youba, een start-up uit Berlijn. Het presenteert het nut van NFT's direct in de handen van gebruikers. "Sinds de hausse van NFT's hebben veel mensen NFT's ten onrechte gezien als alleen maar te dure digitale afbeeldingen die zijn opgeslagen op een abstracte blockchain," luidt een verklaring. Deutsche Telekom heeft ingezien dat deze beperkte kijk het potentieel van de technologie overschaduwt - en wil daar verandering in brengen.
De uitdaging: een sociale maar ook educatieve sfeer creëren die het concept van unieke digitale objecten (NFT's) tastbaar en begrijpelijk maakt. De oplossing: een interactief parcours op Digital X, een beurs voor digitalisering in Keulen.
De toegangsbadge: youbas One-Tap Wallet. Uitgerust met de wallet en een Start NFT konden bezoekers verschillende checkpoints in het beurscentrum bezoeken. Deze checkpoints zijn fysieke apparaten die op het beursterrein stonden opgesteld. Daar konden bezoekers hun eigen NFT stempelen, bijvoorbeeld een foto van Rudolfplatz in Keulen.
"Deze aanpak creëerde een omgeving waar deelnemers konden samenkomen, netwerken en ideeën uitwisselen, waardoor elk checkpoint een hub voor leren en interactie werd," aldus Telekom.
De interacties kunnen worden gemeten. Door blockchaingegevens te gebruiken, kan Telekom interacties zowel retrospectief als prospectief beheren, waardoor gepersonaliseerde relaties mogelijk worden op basis van portefeuilleactiviteit, aldus Telekom. Naast NFT's hebben bijzonder ijverige bezoekers extra beloningen ontvangen, zoals airdrops.
De NFT-speurtocht in Keulen is niet de eerste stap van het traditionele Duitse bedrijf in de cryptosector. Telekom ondersteunt Ethereum en Bitcoin op de weg naar decentralisatie met zijn eigen interne technologie. Maar dat is niet alles: het telecombedrijf wil de toonaangevende aanbieder van blockchain-infrastructuur in Europa worden.
Het zal geen investering zijn in de traditionele zin van het woord. Het bedrijf legt uit aan het Duitse BTC-ECHO: "Telekom MMS investeert niet in cryptoprojecten, maar ondersteunt de decentralisatie van een breed scala aan protocollen met zijn eigen infrastructuur - bijvoorbeeld onze zeer veilige Open Telekom Cloud."
In tegenstelling tot veel andere nodebeheerders draaien de validators en oracles van Telekom niet op hyperscalers zoals AWS of Google, aldus een verzoek. Het gebruik van deze providers versterkt de centralisatie van veel cryptoprotocollen - zelfs voor Bitcoin.
Op dit moment richt Deutsche Telekom zich vooral op B2B-business. Samenwerkingen en partnerschappen met cryptoprojecten concentreren zich op het leveren van betrouwbare infrastructuur, zo werd BTC-ECHO verteld. Gepland voor de toekomst: Een uitbreiding van de Web3-strategie en nog meer blockchain-adoptie.