Nieuws - Hoe de Data Act de DeFi-sector in gevaar brengt

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Hoe de Data Act de DeFi-sector in gevaar brengt

Hoe de Data Act, de DeFi-sector in gevaar brengt

De Data Act zorgt voor verdeelde meningen. De crypto-industrie ziet haar gedecentrialiseerde aard onder vuur te komen liggen. Ondertussen proberen politici de situatie te sussen.

Vooral voor Big Tech-reuzen uit Silicon Valley is data waarschijnlijk de belangrijkste bezittingen in het digitale tijdperk. Gegevens die de Europese Unie in de toekomst beter wil gaan controleren met behulp van de "Data Act". Want de macht van Google, Apple, Amazon en andere Tech bedrijven wordt steeds meer als een gevaar gezien. De Tech giganten krijgen uit een onverwachte hoek hulp, namelijk de crypto industrie die eerder de oorlog verklaarde aan "big Tech".

De wetgeving is eigenlijk bedoeld om particulieren meer controle te geven over hun eigen gegevens. Maar de Europese crypto industrie luidt de noodklok en ziet enorme beperkingen voor de industrie.

"Kill switches" voor decentralisatie?

De reden hiervoor is te vinden in paragraaf 30(1), waar de wetgevers uit Brussel verschillende eisen stellen aan smart contracts. Naast hoge veiligheidsmaatregelen eist de EU met name de implementatie van een mechanisme dat de "veilige beëindiging of onderbreking" van de smart contract mogelijk maakt. In de crypt industrie staat deze functie bekend als een "kill switch". Na de uitschakeling zouden de gegevens worden gearchiveerd totdat het contract wordt gewijzigd.

Cryptolobby schrijft open brief

Dit is precies waar vertegenwoordigers van de crypto industrie kritiek op hebben. Er is verwarring over welke soorten netwerken precies onder de Data Act vallen. Terwijl de maatregelen eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd voor zogenaamde "permissioned blockchains", is de situatie anders voor "permissionless blockchains". Bij deze laatste zou de implementatie van een kill switch moeilijk voorstelbaar zijn vanwege de gedecentraliseerde aard van het netwerk. Lobbygroepen schreven vervolgens een open brief waarin ze vragen voor meer duidelijkheid.

Ministerie van Financiën probeert te kalmeren

Het federale ministerie van Financiën daarentegen probeert de zaken te kalmeren. Volgens een antwoord op een vraag van Frank Schäffler (FDP), een lid van de Bondsdag, is de paragraaf beperkt tot "de uitvoering van overeenkomsten voor het delen van gegevens". Noch "bedrijfsprocessen noch bedrijfsmodellen" zouden worden belemmerd. In het algemeen is de BMF van mening dat "de technologie van de openbare blockchain-technologie in staat is om aan de vereisten te voldoen".

Frank Schäffler ziet dit als een "alles duidelijk". Robert Kopitsch van de vereniging "Blockchain for Europe" is minder gerustgesteld. Hoewel het goed is dat wetgevers de zorgen van de industrie serieus nemen, "blijven we bezorgd over de misverstanden met betrekking tot toestemmingsvrije netwerken", Laat hij weten. En voegde daaraan toe:

"In een netwerk dat iedereen zonder toestemming kan betreden, is er geen entiteit die de controle behoudt, of het nu gaat om een private of publieke blockchain."

Hij ziet de Data Act als een nieuwe poging om tussenpersonen te integreren in een systeem dat niet op hen vertrouwt. "Dit verhoogt de veiligheid van het netwerk niet, maar creëert risico's die voorheen niet bestonden," zegt Kopitsch.

Lees ook: Regelgeving 'overschaduwt ontwikkeling blockchain'

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven