Nieuws - Hoe censuurbestendig Tether echt is

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe censuurbestendig Tether echt is

Tether (ERC-20) (USDT)
Scams, criminaliteit en fraude
Hoe censuurbestendig Tether echt is

Witwassen van geld, ontduiking van sancties en financiering van terrorisme met USDT - de lijst met beschuldigingen is lang. Maar in werkelijkheid heeft de Tether stablecoin een ander probleem.

Nog maar een paar dagen geleden circuleerden er berichten dat het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela USDT wilde gebruiken om sancties te omzeilen. De versoepeling van het Amerikaanse embargo tegen Venezuela was eerder al verstreken, waardoor het Maduro-regime op zoek ging naar nieuwe opties voor het financiële beheer van zijn olie-export. De uitgever van de stablecoin verdedigde zich tegen de beschuldigingen - USDT wallets voor het omzeilen van Venezolaanse sancties zouden onmiddellijk worden bevroren. Onlangs beschuldigde de Wall Street Journal Tether ook van hulp bij het omzeilen van Russische sancties. De beschuldigingen zijn hard. Maar is USDT wel geschikt voor zulke gevoelige doeleinden?

De adoptie van stablecoins is vooral sterk in Latijns-Amerika.

Bron: Chainalysis

Met een huidige marktkapitalisatie van meer dan USD 110 miljard is USDT veruit de grootste stabiele dollarcoin. In een interview met het Duitse BTC-ECHO legde Tether CEO Paolo Ardoino uit dat USDT's connectie met illegale transacties gewoon een symptoom is van zijn succes. Hij heeft een punt, want volgens een VN-rapport gebruiken criminelen graag de Tether stablecoin omdat het snelle en goedkope transacties mogelijk maakt met een lage volatiliteit. Volgens Ardoino werkt Tether ook samen met tientallen wetshandhavingsinstanties. Een intern onderzoeksteam heeft al 1,2 miljard dollar aan illegaal geld bevroren.

USDT-gebruikers zijn overgeleverd aan Tether

In feite werkt de uitgever van stablecoins bereidwillig samen met justitie. In december, bijvoorbeeld, bevroor Tether wallets met meer dan USD 435 miljoen aan activa om de Amerikaanse rechtshandhavingsinstanties te ondersteunen. Bij die gelegenheid kondigde Ardoino aan dat zijn bedrijf een "partner van wereldklasse" van de VS wilde worden om "de hegemonie van de dollar wereldwijd uit te breiden". Het strenge "wallet-freezing-beleid" kan in getallen worden uitgedrukt: volgens dune zijn er nu 1428 USDT-adressen geblokkeerd met meer dan een miljard dollar aan tegoeden. Als criminelen echt het doelwit zijn, is de aanpak begrijpelijk, maar er kan geen sprake zijn van censuurweerstand met de gecentraliseerde USDT stablecoin - elke portemonnee kan op elk moment worden geblokkeerd door staatsautoriteiten.

Dit betekent dat wallets ook kunnen worden geblokkeerd als ze worden gebruikt door politieke dissidenten of impopulaire NGO's. De enige voorwaarde hiervoor is dat staatsactoren zich op hen richten en Tether toegeeft aan de druk van de autoriteiten. "Bijna onze hele gebruikersbasis bevindt zich in de opkomende markten", zei Adoino vorige week trots op de Token2049 conferentie. En inderdaad, steeds meer mensen in Argentinië, Vietnam en Turkije gebruiken USDT om geld te sparen.

Maar wat als een Amerikaanse regering redenen vindt om in de toekomst sancties op te leggen aan deze landen? Of als de respectievelijke regeringen zelf actie willen ondernemen tegen oppositieorganisaties? In dergelijke gevallen zijn USDT-gebruikers uiteindelijk overgeleverd aan de genade van Tether. Als je je echt wilt beschermen tegen financiële repressie, dan is het antwoord niet USDT, maar Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven