Nieuws - Hoe Bitcoin zichzelf sterk houd tegen de rechtzaken van SEC
Door
Ondanks de rechtzaken van de SEC in Washington doet Bitcoin het opmerkelijk goed. Hoe kan dat?
Het had een slechte kunnen afloop toen de belangrijkste financiële autoriteit ter wereld een aanval lanceerde op een hele industrie in 's werelds grootste economie. De zorgen waren gerechtvaardigd, aangezien de SEC niet slechts willekeurige dubieuze spelers aanpakte, maar Coinbase en Binance.US, twee toonaangevende cryptobeurzen in de Verenigde Staten. Zo staat Coinbase, in het bijzonder, al sinds 2021 onder de aandacht van de autoriteiten.
Maar als we de cryptocurrencies op de hitlijst van de SEC buiten beschouwing laten, blijkt de markt behoorlijk robuust te zijn. Op het moment van schrijven bevindt Bitcoin (BTC) zich vrijwel onveranderd ten opzichte van het niveau vóór de SEC-interventie, met slechts een kleine afwijking.
Hoe komt dat? Om het bot te zeggen: er zijn gewoon te weinig verkopers. De zogenaamde "weak hands", de ook wel kortetermijnbeleggers, zijn uit de markt gespoeld. Degenen die nog steeds volhouden, zijn niet langer onder de indruk van de dreigementen vanuit Washington. Dat was toen der tijd wel anders na de onrust die onstond na het faillissement van FTX.
De positieve stemming op de markt wordt ook weerspiegeld in mining. De hashrate, oftewel de samengevoegde rekenkracht van de miners, jaagt de ene all-time high na de andere na. Met 378 exahashes per seconde (EH/s) doen meer miners dan ooit mee aan de zoektocht naar het volgende geldige Bitcoin-blok.
Aan de ene kant betekent dit een duidelijke toename in veiligheid voor Bitcoin. Aan de andere kant geeft de hashrate ook een zeker vertrouwen van de miners aan. Achter elke extra exahash zit immers een investering die de moeite waard moet zijn.
Met andere woorden, miners verwachten blijkbaar hogere bitcoinprijzen in de toekomst (en hebben zeker hun zinnen gezet op de halvering van volgend jaar). Er is geen andere verklaring voor deze "race naar de top".
Het logische gevolg van het positieve marktsentiment onder miners is ook hun voorzichtige liquidatie van munten. Bedrijven houden steeds meer van hun vers geminde munten achter. Hierdoor wordt het aanbod nog krapper en dat verklaart, in ieder geval voor een deel, waarom Bitcoin het de laatste tijd zo goed doet ondanks dat het zich in een crisismodus bevindt.
Of anders gezegd: zelfs de vendetta van 's werelds machtigste financiële ambtenaar kunnen weinig invloed uitoefenen op de inherente kracht van de realiteit. Honey Badger kan het niet schelen.
Als u geïnteresseerd bent in basiskennis over minen, neem dan een kijkje op onze Academy.