Nieuws - Deze cryptocurrencies staan op de hitlijst van de SEC

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze cryptocurrencies staan op de hitlijst van de SEC

Deze cryptocurrencies staan op de hitlijst van de SEC

Het zijn niet alleen de Bitcoin-beurzen Binance en Coinbase waar de SEC de oorlog aan verklaart. Een hele reeks altcoins zoals Solana (SOL), BNB, ADA en DASH worden door de autoriteit geclassificeerd als effecten. Binance schrapt de eerste handelsparen.

De Securities and Exchange Commission (SEC) wordt serieus. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission dient een aanklacht in tegen twee van de grootste cryptobeurzen van het land. De verantwoordelijke partijen worden bedreigd met hoge boetes en mogelijke gevangenisstraffen. Naast de beurzen zijn ook verschillende munten en tokens het doelwit van de toezichthouder. Wordt een hele reeks cryptocurrencies nu van de lijst gehaald?

Deze coins staan op het spel

Zowel in de klacht tegen Coinbase als in de klacht tegen Binance noemt de SEC een hele reeks munten die volgens de autoriteit in de categorie effecten vallen volgens de Securities Act van 1943.

Als deze categorisering correct is, zouden de beurzen een vergunning nodig hebben gehad om in effecten te handelen. Het probleem: noch Coinbase noch Binance heeft zo'n vergunning.

Volgens de SEC worden de volgende activa verondersteld effecten te zijn: SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH, NEXO, ATOM, ALGO en COTI.

Opmerking: Geen van de genoemde cryptocurrencies zijn Proof of Work (PoW) munten. Ze gebruiken allemaal alternatieve consensusmechanismen, waarbij de meeste vertrouwen op Proof of Stake (PoS). Dit komt overeen met de lijn van de SEC, die zowel Coinbase als Binance's Staking-as-a-Service categoriseert als een onwettige beleggingsdienst.

Dreigt er nu een sell-off?

Geen twijfel mogelijk: twijfels over de legale status van crypto-activa wekken niet bepaald vertrouwen bij Amerikaanse beleggers. Dit is ook terug te zien in de prijstableaus. Solana is bijvoorbeeld 9 procent naar het zuiden bewogen sinds de SEC-hamer.

Binance Coin (BNB) is nog harder geraakt. De inheemse token van de Binance Smart Chain heeft 13 procent van zijn waarde verloren sinds het slechte nieuws uit Washington. Geen wonder: de SEC classificeert BNB ook als een effect en besteedt speciale aandacht aan het token: het zoekwoord "BNB" komt 153 keer voor in het SEC-document.

Binance schrapt eerste handelsparen

Terwijl Coinbase nog geen stappen heeft ondernomen, heeft Binance de eerste handelsparen al van zijn platform verwijderd.

Andere Amerikaanse handelsplatformen krijgen ook koudwatervrees. Vertegenwoordigers van de beleggingsapp Robinhood kondigden tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres op 6 juni aan dat ze bepaalde coins die op het platform worden aangeboden aan een nieuw onderzoek zouden onderwerpen. Het schrappen van munten is niet wenselijk vanuit het oogpunt van beleggers. De instroom van kapitaal en de liquiditeit van de activa lijden er immers onder.

Alleen Bitcoin heeft echter erkenning gekregen van het hoogste niveau. SEC-chef Gary Gensler heeft de moeder van alle cryptocurrencies herhaaldelijk een "commodity" genoemd. Voor het laatst in februari van dit jaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven