Nieuws - Hoe Bitcoin-mining de energietransitie in Afrika beïnvloedt.

Door Ted Maas

Hoe Bitcoin-mining de energietransitie in Afrika beïnvloedt.

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Mining
Hoe Bitcoin-mining de energietransitie in Afrika beïnvloedt.

In Kenia laten ze zien dat Bitcoin niet alleen een "klimaat vervuiler" is. Hier is mining zelfs de drijvende kracht achter de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen. Bitcoin krijgt de laatste tijd steeds meer kritiek te horen over zijn energie-efficiëntie. Een recente studie van de Universiteit van New Mexico gaf de cryptocurrency zelfs een ‘miserabel’ eco-certificaat. Volgens de studie is Bitcoin ongeveer even schadelijk voor het klimaat als rundvlees, benzine of aardgas. 

Bitcoiners wijzen nu op de fouten van dit "klimaat killer" verhaal. Het feit dat bitcoin mining zelfs gebruikt kan worden om klimaatschade te verminderen, wordt door critici vaak genegeerd. Een recent voorbeeld uit Kenia laat zien hoe Bitcoin-mining "gestrande" energie opvangt en hierdoor de kosten voor de dorpelingen verlaagt.

Efficiënt Bitcoin-minen

Het in Kenia gevestigde mine-onderneming "Gridless" maakt er werk van om verspilde energiebronnen te gebruiken voor Bitcoin-mining. In sommige dorpen wekken mini-waterkrachtcentrales elektriciteit op. Deze waterkrachtcentrales produceren momenteel echter veel meer elektriciteit dan voorlopig nodig is, wat niet bevorderlijk is voor de efficiëntie.

Gridless gebruikt deze verloren energie en vangt deze op met Bitcoin-miners die op de centrale zijn aangesloten. Operationele kosten worden vergoed uit de crypto opbrengsten van het minen. Naar verluidt zijn de energiekosten van dorpelingen met 90% verminderd. Dit komt doordat de hernieuwbare energiebronnen vaak onbenut blijven in Afrikaanse landen. De initiële vraag is aanzienlijk lager dan de productie van de desbetreffende bron.

Bitcoin in Afrika

Bitcoin mining lost dit probleem schijnbaar niet alleen op, maar stimuleert ook de verdere uitbreiding van dergelijke hernieuwbare energiebronnen in afgelegen gebieden. Als de kosten van de overtollige energie kunnen worden verlaagd, zijn meer bedrijven bereid te investeren.

 Een ander neveneffect van deze aanpak is de decentralisatie van Bitcoin mining. Als meerdere Afrikaanse landen dit oppakken, kan het continent een belangrijke speler worden in de mining-sector. De wereldwijde spreiding van Bitcoin mining zou worden versterkt.

 

 

 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven