Nieuws - Wat gebeurt er tijdens een Bitcoin black-out?

Door Sam Fröling

Wat gebeurt er tijdens een Bitcoin black-out?

Stroom, Risico, Bitcoin, black-out

Iedereen kent het, niemand vindt het leuk: stroomuitval. Maar wat gebeurt er eigenlijk in het Bitcoin-netwerk als de stroom plotseling wegvalt?

Wie is dat niet overkomen? Een stroomstoring. Het licht is weg, de tv is uit en de mobiele telefoon laadt niet meer op. En zelfs het internet geeft de geest. Meestal zijn dergelijke black-outs binnen een paar uur verholpen. De gevolgen komen pas later aan het licht: het voedsel in de vriezer is ontdooid en bedorven.

Maar terwijl de schade als gevolg van een stroomstoring in de particuliere sector nog te overzien is, ligt de situatie anders voor grote industrieën. De cryptocurrency Bitcoin, met zijn wereldwijde netwerksysteem, is daar nu één van. Zou een tijdelijke stroomstoring leiden tot de ineenstorting van het cryptonetwerk?

Bitcoin Blackout: De Hashrate daalt?

Een stroomstoring is vaak alleen plaatsgebonden. Er kunnen zich bijvoorbeeld problemen voordoen in het plaatselijke distributiecentrum of een storm kan het elektriciteitsnet verstoren. Als het aanbod in Duitsland zou instorten, zou dat voor Bitcoin nauwelijks merkbaar zijn. De situatie is anders in de VS, Kazachstan of China. Omdat de minen in deze landen bijzonder groot is, zouden stroomstoringen het eerst in de hashrate worden opgemerkt.

In zekere zin laat de hashrate zien op welk punt China het minen van bitcoins heeft verboden. In juni 2021 was ongeveer 34 procent van de wereldwijde Bitcoin-rekenkracht afkomstig van de Aziatische economische macht, maar ondanks het verbod is het huidige aandeel slechts 22 procent.

Dus voor een korte periode miste het BTC-protocol een derde van het hele mining netwerk. Mogelijke stroomuitval op andere mijnbouwlocaties zou een vergelijkbaar effect hebben op het Bitcoin-netwerk. De tijdelijke inzinking werd echter snel overwonnen. Ondertussen staat de hashrate op een nieuw hoogtepunt.

Plan ₿: Satelliet- en papierwinning

Wanneer voedsel ontdooit door een stroomstoring, is één ding belangrijk: een noodplan. Een geïmproviseerd menu op de houtskoolgrill is een optie. Het mining netwerk moet ook voorbereid zijn op een mogelijke instorting van het net. Het cryptobedrijf Blockstream, opgericht door proof-of-work-uitvinder Adam Back, heeft satellieten in de ruimte. De zes satellieten zenden de "Bitcoin blockchain gratis, 24/7, wereldwijd uit, beschermen tegen netwerkonderbrekingen en verminderen de afhankelijkheid van internetverbindingen", aldus de site.

Er is een ander, meer rudimentair alternatief: Bitcoin worden gemined met een cryptografisch algoritme genaamd SHA-256. Dit algoritme kan in noodgevallen worden uitgevoerd met pen en papier. Een run duurt ongeveer 17 minuten, wat overeenkomt met een theoretische hashesnelheid van 0,67 hashes per dag.

Wereldwijde black-out

Scenario Anarchie: De wereld in chaos. Iedereen die fan is van apocalyps series als "The Walking Dead" heeft een overeenkomstig beeld voor ogen. De resterende mensen zouden waarschijnlijk goud of andere zeldzame edele metalen gebruiken als betaalmiddel. Contant geld zou waardeloos zijn. Bitcoin in de wacht gezet.

Hoe zo'n black-out ook begon, er zou uiteindelijk een terugkeer naar de normaliteit zijn. De resterende mensen zouden handeldrijven, onderzoek doen en zich opnieuw ontwikkelen. Als het Bitcoin-netwerk nog niet in de vergetelheid was geraakt, konden miners weer blokken gaan valideren. Zij beginnen dan precies waar de laatste mijnwerker was gebleven voordat de crisis begon. Het voordeel van Bitcoin als peer-to-peer valuta zou ook in zo'n situatie kunnen schitteren: Niemand staat tussen de mensen in bij een transactie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven