Nieuws - Het is moonseizoen in het Solana ecosysteem - is er meer aan de hand dan hebzucht?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Het is moonseizoen in het Solana ecosysteem - is er meer aan de hand dan hebzucht?

Solana (SOL)
Blockchain/Technologie
DeFi
Het is moonseizoen in het Solana ecosysteem - is er meer aan de hand dan hebzucht?

Airdrops brengen gebruikers duizenden Amerikaanse dollars op, memecoins schieten omhoog met duizenden procenten, tokens boom. Enkele feiten achter de rally.

De cijfers zijn duizelingwekkend: Het Jito-netwerk airdropt gebruikers tokens ter waarde van 10.000 tot 100.000 Amerikaanse dollar, de memecoin Bonk is met 10.000 procent gestegen sinds het begin van het jaar, tokens zoals Helium en Render sluiten het jaar af met honderden procenten stijging. Waar je ook kijkt in het Solana ecosysteem: Het regent winst. Tenminste in termen van prijzen. De hebzucht heeft al lang toegeslagen, iedereen jaagt achter de volgende hype aan: wat is de volgende grote airdrop, de volgende Bonk? En Solana zelf wordt nu geprezen als de outperformer voor de volgende bullmarkt - met voorspellingen van astronomische proporties. Raoul Pal bijvoorbeeld, de populaire cryptobelegger, ziet meer dan 1.000 procent groei aan de horizon. Is deze hype nog steeds gerechtvaardigd of is de Fear of Missing Out (kortweg FOMO) de gedachten van mensen langzaam aan het vertroebelen? Dat zeggen de gegevens.

Solana was bijna dood in 2022

Nog maar een paar maanden geleden was Solana vooral één ding: de zieke man van de crypto-industrie. De ineenstorting van FTX beschadigde zijn imago en zorgde ervoor dat de prijzen kelderden. De nu veroordeelde fraudeur Sam Bankman-Fried was de belangrijkste sponsor van Solana, waardoor 2022 een overlevingsstrijd werd voor de blockchain. Projecten migreerden, het netwerk faalde veertien keer, de deelnemers aan het netwerk (validators) leden verliezen, de prijs kelderde naar negen dollar en de protocollen DeFi en NFT vielen bijna in het niet.

Nu wijzen de tekenen op een comeback. De prijs van Solana is meer dan $70. Op de NFT-markt heeft het kortstondig Ethereum ingehaald met een dagelijks handelsvolume van 16 miljoen dollar. Ook in termen van gebruikers: Solana noteerde 16.000 kopers op het moment van de NFT-verkoopflippering, Ethereum slechts 9.000. Daarnaast zijn er nieuwe topcollecties zoals Mad Labs, die al maandenlang gestaag in waarde stijgen - met innovatieve benaderingen. De activiteit is op het moment van schrijven nog steeds hoger, hoewel de handelsvolumes momenteel niet op hetzelfde niveau liggen als bij de ETH NFT-verkopen.

DeFi, gaming, airdrops en co.

DeFi groeit opnieuw tot meer dan 1 miljard - hoewel het nog steeds ver verwijderd is van zijn all-time high van bijna 10 miljard in november 2021. Als we naar de gegevens kijken, kan over het algemeen worden gezegd dat grotendeels organische groei samenkomt met een speculatieve hype.

Een vergelijking met de all-time high van november 2021 laat zien dat er toen slechts een derde meer transacties waren, maar tien keer zoveel handelsvolume. Met andere woorden, het werd ofwel gemanipuleerd of sterk gedreven door Whales. Het aantal regelmatig actieve adressen is met bijna 300.000 iets hoger dan toen.

Opmerkelijk: de extreme groei van Orca, Solana's toonaangevende gedecentraliseerde exchange (DEX). In oktober 2023 bedroeg het dagelijkse handelsvolume nog zeven miljoen dollar; nu nadert het de 300 miljoen dollar. Als Orca dit tempo aanhoudt, zou het over een paar maanden zelfs Uniswap kunnen inhalen, Ethereums top DEX (momenteel iets minder dan 1,2 miljard dollar aan dagelijks handelsvolume, inclusief Arbitrum).

Een blik op Kamino Finance laat zien hoezeer de huidige airdrop-hype deze activiteit aanwakkert: na de Jito airdrop wordt het gezien als een goede kandidaat voor de volgende meevaller en heeft het een puntensysteem aangekondigd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je waarschijnlijk interactie hebben met het protocol om punten te verzamelen. De hoeveelheid geld (TVL) op het platform schoot omhoog van $20 miljoen naar bijna $120 miljoen - in slechts één maand.

Waarom verschillende Solana tokens in de lift zitten

Solana vierde dit jaar verschillende mijlpalen. De release van Saga, de eerste Web3 mobiele telefoon. Hoewel hij maar matig verkocht, met ongeveer 3.000 stuks, krijgt hij voortdurend updates en werd de prijs verlaagd tot 600 dollar. Daarnaast: een samenwerking met VISA voor betaling met USDC, de stablecoin van Circle, een veelbelovende adoptiedriver. Solana is ook geïntegreerd als betaalmethode met Shopify, een e-commercewinkel met vier miljoen handelaren - en helemaal gratis.

Daarnaast vieren sommige projecten groot succes, vooral Helium (300 procent jaarlijkse groei) en Render (10.000 procent), die beide dit jaar van Ethereum naar Solana migreerden vanwege de bekende voordelen: meer snelheid, nauwelijks kosten.

Render beweert een revolutie teweeg te brengen in het renderen van video's en het trainen van kunstmatige intelligentie met een gedecentraliseerd GPU-netwerk. En wordt al gebruikt door sterren als Lil Nas en bedrijven als NASA. Helium streeft naar mobiel internet voor iedereen, gegenereerd door de gebruikers. Het is het grootste netwerk in zijn soort en werkt samen met onder andere Deutsche Telekom en T-Mobile. In de VS kun je nu onbeperkt datavolume krijgen voor $20 - mits het Helium-netwerk beschikbaar is.

Solana heeft ook een blockchain-game van hoog kaliber in de startblokken staan, Star Atlas. Een 3D-ruimte-epos uit Singapore, met ruimtegevechten, ruimteschipraces en shootergevechten - en NFT-economie. De alfaversie is al beschikbaar in de Epic Store.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven