Nieuws - Het aantal Bitcoin in bezit van de grootste whales

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Het aantal Bitcoin in bezit van de grootste whales

Bitcoin (BTC)
Wallets en Whales
Het aantal Bitcoin, in bezit van de grootste whales

Satoshi Nakamoto, Binance of de FBI: wie heeft de meeste Bitcoin in handen? Een overzicht van de tien grootste crypto whales.

Als we het over whales hebben in de cryptocontext, hebben we het over de top van de voedselketen: welgestelde investeerders en uitpuilende wallets. Het analyseplatform Glassnode classificeert momenteel 1.500 adressen met meer dan 1.000 Bitcoin als whales. Samen hebben ze bijna de helft van het totale bedrag in omloop in handen. En kunnen daarom een merkbare invloed hebben op de marktontwikkelingen. Of ze zijn simpelweg stinkend rijk.

Zo transparant als de blockchain dergelijke cijfers onthult: Wie tot de elite behoort, is een lastigere vraag. En dat hangt vooral af van de berekeningsmethode. Bitinfocharts houdt de grootste wallets bij in de "Bitcoin Rich List". De lijst bevat een paar verrassingen, maar is onvolledig voor een vergelijking. Dat komt omdat de grootste wallets maar in beperkte mate iets zeggen over wie de meeste Bitcoin bezit. Zoals te zien is bij Satoshi Nakamoto.

De rijkste Bitcoin whales

Hackers likken hun vingers af na de "Bitcoin Rich List". In totaal heeft de top tien meer dan 52 miljard US dollar in handen, ongeveer zes procent van de totale hoeveelheid Bitcoin in omloop. Officiële gegevens en het instinct van een detective hebben de meeste adressen in de loop der jaren toegewezen aan hun eigenaars. Naast de gebruikelijke verdachten zijn er een paar verrassingen.

10. Tether - vermoedelijk

De tiende grootste wallet volgens Bitinfocharts heeft op dit moment 66.465 Bitcoin met een waarde van 2,9 miljard US dollar. Niemand heeft officieel de verantwoordelijkheid voor deze wallet opgeëist. Volgens cryptoprovider 21 Shares behoort hij toe aan Tether. Het bezit van de wallet zou overeenkomen met de kwartaalcijfers van het bedrijf.

9. Binance voor de eerste keer

Wallet nummer negen is er een van Binance, zoals het bedrijf bekendmaakte. De grootste cryptobeurs ter wereld bezit momenteel 68.200 BTC voor 2,9 miljard dollar.

8. nalatenschap van het darknet

Silk Road was een van de grootste handelscentra op het darknet. In 2012 werden enkele duizenden Bitcoin gestolen door cyberaanvallen. Een persoon die in documenten alleen "Individual X" wordt genoemd, overhandigde de Bitcoin in november 2020 aan de FBI. Het is niet bekend of er een overeenkomst was met overheidsinstanties. Vandaag controleert de FBI de 69.370 BTC met een tegenwaarde van meer dan drie miljard Amerikaanse dollar.

7. indrukwekkende gestolen goederen

De op zeven na grootste wallet vertelt ook een spectaculair verhaal over diefstal. Hij bevat Bitcoin die werd gestolen van Mt Gox, ooit de grootste BTC-beurs. Oprichter Mark Kapeles verklaarde op Twitter: "Ik bevestig hierbij dat de 79.956,55 Bitcoin die op 1 maart 2011 naar het 1Feex-adres is gestuurd, zonder de juiste autorisatie is overgedragen van de oorspronkelijke MtGox Bitcoin-wallet en wordt beschouwd als gestolen goed dat toebehoort aan de nalatenschap van MtGox en ten goede komt aan de schuldeisers van MtGox". Inmiddels zijn de tegoeden opgelopen tot 3,5 miljard US dollar. Tot op heden is nog niets van de Bitcoin uitbetaald.

6. Een goed bewaard geheim

Het is nog steeds onduidelijk wie er op de zesde plaats staat. De wallet, die voor het eerst actief was in september 2019, trok de aandacht met een enkele transactie waarbij meer dan 94.500 Bitcoin betrokken was. Volgens een analyse van TokenAnalyst kwam ongeveer een derde hiervan van Huobi. Het is niet bekend of dit een wallet van de cryptobeurs is of een whale die geld heeft opgenomen. De beurs beheert een vermogen van in totaal 4,1 miljard US dollar.

5. In handen van de FBI

In 2016 was er een cyberaanval op de cryptobeurs Bitfinex. Ongeveer 120.000 Bitcoin werden gestolen, waarvan een deel in februari 2022 werd gestort op de momenteel op vier na grootste wallet. Een getrouwd stel werd gearresteerd toen ze probeerden de Bitcoin wit te wassen. Het totale bedrag is 94.643 Bitcoin, ongeveer 4,1 miljard US dollar. Deze wallet is ook in het bezit van de FBI.

4. Onuitputtelijke Bitcoin-reserves

De op drie na grootste wallet is een koude portemonnee van Binance. In juni 2023 ontving het 130.177 BTC in een transactie van een andere cold wallet op de cryptobeurs. Op dit moment heeft het 115.177 BTC in zijn bezit voor het equivalent van vijf miljard Amerikaanse dollar.

3. onder verdenking

Volgens het blockchainanalyseplatform Arkham Intelligence gaat brons naar het handelsplatform Robinhood. Het bedrijf heeft dit echter nooit officieel bevestigd. De wallet heeft momenteel 127.136 BTC voor 5,5 miljard dollar.

2. Beter hebben dan nodig hebben

De sprong naar de op één na grootste wallet is groot. De op één na grootste wallet beheert 212.220 BTC, ongeveer 9,3 miljard USD. Dit is een cold wallet van de cryptobeurs Bitfinex.

1. de exchange top dog

De eerste plaats gaat naar - wie had dat gedacht - Binance. De exchange beheert 248.597 BTC, 1,2 procent van de totale hoeveelheid Bitcoin in omloop, op de cold wallet. Equivalente waarde: 10,9 miljard US dollar.

Niet compleet

Maar de lijst is nog niet compleet. Al was het maar omdat Bitcoin-posities vaak verspreid zijn over meerdere wallets. Het is bijvoorbeeld bekend dat vermogensbeheerder Grayscale 643.572 Bitcoin heeft, meer dan 28 miljard US dollar, verspreid over 1.750 wallets. MicroStrategy bezit 189.150 Bitcoin, meer dan de op twee na grootste wallet. De 8,4 miljard US dollar zou in twee wallets zitten. Minstens 17.732 Bitcoin zouden privébezit zijn van medeoprichter Michael Saylor van MicroStrategy.

Er zijn ook andere mensen bekend die de status van miljardair hebben bereikt met Bitcoin: Binance-oprichter Changpeng Zhao, Coinbase CEO Brian Armstrong, de Winklevoss-tweeling, Tim Draper. Maar één persoon plaatst ze allemaal in de schaduw: Satoshi Nakamoto.

Er wordt aangenomen dat de uitvinder van Bitcoin meer dan 22.000 blokken heeft gedolven en tot 1,1 miljoen Bitcoin kan hebben in meer dan 20.000 adressen. Dit zou overeenkomen met een waarde van ongeveer 50 miljard dollar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven