Nieuws - Echtpaar steelt miljarden dollars aan BTC van cryptobeurs

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Echtpaar steelt miljarden dollars aan BTC van cryptobeurs

Echtpaar steelt miljarden dollars aan BTC van cryptobeurs

Een getrouwd stel heeft bekend miljarden dollars te hebben gestolen van de cryptobeurs Bitfinex. Ze riskeren gevangenisstraffen van meerdere jaren.

Ilya Lichtenstein en Heather Morgan hebben voor de rechtbank bekend dat ze ongeveer 120.000 Bitcoin hebben gestolen van de cryptobeurs Bitfinex. In een poging om het geld, ongeveer vier miljard US dollar, wit te wassen, werden ze in februari 2022 gearresteerd. Duitse opsporingsinstanties waren ook betrokken bij het onderzoek. Het tweetal hangt nu vele jaren gevangenisstraf boven het hoofd.

Tot 20 jaar voor Bitfinex hackers

De zaak, een van de grootste cryptohacks in de geschiedenis, haalde wereldwijd de krantenkoppen. De aanval op de exchange vond al plaats in 2016, maar het tweetal werd pas in de lente in de lente van vorig jaar betrapt. "Na zeven jaar hebben deze inspanningen nu hun vruchten afgeworpen," vertelt een woordvoerder van Bitfinex aan nieuwsplatform BTC-ECHO. In die tijd hebben ze nauw samengewerkt met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De verdachten probeerden naar verluidt onder andere sporen te verdoezelen met behulp van zogenaamde cryptomixers. Uiteindelijk bracht dit hen onder de aandacht van de onderzoekers. Ook de politie van Ansbach was erbij betrokken.

Het onderzoek is "een uitstekend voorbeeld van hoe blockchain analytics in combinatie met traditionele financiële onderzoekstechnieken wetshandhavingsinstanties in staat kan stellen om misdaden met cryptocurrencies op te lossen, veroordelingen te verkrijgen en gestolen geld in beslag te nemen," legt Chainalysis uit in een persbericht. Het blockchainanalysebedrijf was ook betrokken bij het onderzoek.

Lichtenstein pleitte schuldig aan samenzwering om geld wit te wassen. Hem hangt tot 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Morgan pleitte schuldig aan één aanklacht voor samenzwering om geld wit te wassen en één aanklacht voor samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen. De maximale gevangenisstraf is vijf jaar voor elke aanklacht.

Onderdelen geïnvesteerd in gouden munten

Volgens de rechtbankdocumenten gebruikte Lichtenstein "een aantal geavanceerde hackingtools en -technieken om toegang te krijgen tot het netwerk van Bitfinex". Hij drong naar verluidt de systemen binnen en autoriseerde "meer dan 2.000 transacties". Daarbij werden "119.754 Bitcoin overgeboekt van Bitfinex naar een cryptowallet die werd beheerd door Lichtenstein". Daarna logde hij in op Bitfinex om zijn sporen uit te wissen. Zijn vrouw Morgan, die een redelijk succesvolle rapcarrière had als "Razzlekhan", hielp naar verluidt bij het witwassen van het gestolen geld.

Het echtpaar gebruikte naar verluidt "talloze geavanceerde technieken" om dit te doen, "waaronder het gebruik van fictieve identiteiten om online accounts aan te maken". Fondsen werden naar verluidt overgemaakt naar rekeningen op darknet markten, gestolen Bitcoin werd omgewisseld voor andere cryptocurrencies en witgewassen via cryptomixers. Een deel werd ook geïnvesteerd in gouden munten, "die Morgan vervolgens begroef".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven