Nieuws - "Het 2003 moment van de blockchain" - is het cryptotijdperk nu eindelijk aangebroken?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

"Het 2003 moment van de blockchain" - is het cryptotijdperk nu eindelijk aangebroken?

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Crypto-acceptatie
Blockchain, het cryptotijdperk, eindelijk aangebroken?

Belegger en fondsbeheerder Dan Morehead meent na de laatste uitgave van de Pantera Capital nieuwsbrief dat de tijd van blockchain is aangebroken.

De verhoging van de rentetarieven door vele centrale banken heeft in de loop van het jaar de koers van vele risicovolle activa sterk laten dalen. Dit geldt ook voor cryptocurrencies - de all-time high van Bitcoin is binnenkort een jaar geleden. Voor velen wordt het slechts gezien als een rustmoment.

Dan Morehead, hoofd van 's werelds grootste crypto-hedgefonds Pantera Capital, ziet de genadeloze correctie echter als een soortgelijke grote investeringsmogelijkheid, net zoals de tech-aandelen waren na het barsten van de dotcom-zeepbel in 2003. In zijn maandelijkse nieuwsbrief voor beleggers legt hij uit waarom dit niet zomaar een verhaal is.

Einde van de verbintenis

Morehead ziet grondstoffen, waaronder de edelmetalen goud en zilver, als een activagroep die juist niet direct gekoppeld zijn aan de beleidsrente. In tijden van grote correcties door beleidsfouten ziet hij waarde in het aanhouden van sommige bezittingen. En samen met grondstoffen zijn ook cryptocurrencies voor hem een van de weinige ontsnappingen aan de afbrokkelende traditionele financiële wereld.

“Gedurende 10 jaar van het cryptoleven handelde het met een verbintenis van 0,08 met de S&P. Deze keer was het heel anders. Namelijk de laatste acht maanden was er een sterke verbintenis met de Nasdaq. Als je het beter bekijkt, zie je dat het begint af te brokkelen. Daar zit ook de grote handel, zo blijven risicovolle activa het moeilijk hebben. Maar zie ik ook een wereld waarin blockchain het goed doet, zelfs als andere risicovolle activa hard worden getroffen.”

Dan Morehead / Bron: panteracapital.com

Dit komt omdat Bitcoin in de ogen van Morehead "digitaal goud" is en technisch gezien eigenlijk niet in verband mag worden gebracht, met de traditionele financiële wereld die gedomineerd wordt door de basiskoersen. Daarnaast beschouwt hij wel de bestaande verbintenis als slechts tijdelijk.

Onlangs begon goud zijn verbintenis met de rest van de markt te doorbreken. Zou de Bitcoin dan snel kunnen volgen? De eerste tekenen zijn er al. De S&P500 is tijdelijk 0,7 procent gedaald vanaf het vorige dieptepunt in juni, Amerikaanse staatsobligaties tot 18,6 procent. Bitcoin heeft echter nog geen tweede keer het dieptepunt van juni geraakt. Zelfs de afgelopen dagen van de tech index Nasdaq met slechte kwartaalrapporten lieten de Bitcoin vrij onaangedaan.

Sterke altcoin-sector

Morehead wijst verder op de recentelijk versterkte altcoin-sector. Sommige munten en tokens hebben hun dieptepunten van juni duidelijk achter zich gelaten. Ethereum en Binance Coin zijn sindsdien iets meer dan 40 procent gestegen. Tokens als Polygon en Optimisme zelfs meer dan 100 procent. De Layer 2-sector van Ethereum (die Polygon en Optimism omvat) presteert over het algemeen het best, met een stijging van 138 procent sinds het dieptepunt in juni.

Is dit een teken dat investeerders er vertrouwne in hebben ondanks de berenmarkt? En dat ze echte waarde zien in de infrastructuur coins voor de digitale economie van de aankomende jaren?

Blockchain-technologieën en het jaar 2003

Een soortgelijke "creatieve vernietiging" als in 2003 lijkt er aan te komen in de crypto- en blockchain-sector. Net zoals we de vorige keer zagen toen de dotcom-zeepbel barstte. Alleen kan dit proces in het gevolg wel sneller gaan verlopen.

De nieuwe technologie leidde bij de millenniumwisseling tot een ander beeld van de werkelijkheid, die vervolgens op de markten tot een toestand leidde. Gevolgd door een fase van overinvestering en uiteindelijk de ineenstorting van de prijzen. Dit verhaal blijft al enige tijd hangen in de cryptosector. Nu begint het zich weer verder te ontwikkelen.

In 2003 waren internetaandelen dood voor de meeste beleggers. De Nasdaq tech index had bijna 78 procent verloren. Web 2.0 leek een loze belofte, te riskant als investering, het schommelt te veel. Voor Pantera Capital was dit het begin van de economie achter het internet. Door het gevolg van de dotcom-zeepbel zijn de groote bedrijven achter de grote platvormen van start gegaan. Facebook in 2004, gevolgd door YouTube, Twitter en Netflix, allemaal voor 2010. En wat zijn de beursprestaties van deze bedrijven? Historisch hoog.

Ook de grote verbetering van de infrastructuur heeft bijgedragen tot de enorme ontwikkeling van de interneteconomie. Terwijl gewone mensen in 2000 nog surften met een 56K-modem, beschikten zij in 2006 al over krachtigere DSL-verbindingen, waarmee streaming en het uploaden van grotere beeldbestanden toen al mogelijk was.

Massale goedkeuring

Blockchaintechnologie heeft de afgelopen jaren ook geleden onder de omstandigheden dat de hype meestal verder was dan de technologie erachter. Niet zonder reden gaf Ethereum-oprichter Vitalik Buterin onlangs toe dat de sector nog niet volwassen is.

In 2022 herstelt de cryptosfeer zich (opnieuw) van een grote daling en de vergezochte toekomstvisies rond Web3, NFT's en de Metaverse. Het gehoor om een revolutie gaat nog steeds voor aan de feitelijke nodige veranderingen. Maar de infrastructuur en de voorbereidingen op hacks die veel tijd nodig hebben, worden maar langzaam ontwikkeld.

Vorige week lanceerde Matter Labs zijn zkSync mainnet, een van de eerste layer-2 blockchains gebaseerd op zero knowledge proofs, die Ethereum in theorie oneindig zou kunnen vergroten. Met oneindige vergrotingen begint ook het tijdperk van oneindige oplossingen en voorbereidingen.

Dat de gedecentraliseerde blockchain-economie vandaag al werkt, blijkt onder meer uit de instortingen van de Terra blockchain, de leendienst Celsius of hedgefonds 3AC. De oude spelers, gekenmerkt door slechte onderhoudt en loze beloften, werden gewoon uit het systeem gehaald.

En gedecentraliseerde protocollen als MakerDAO, Aave, Compound en Uniswap overleefden. Ze deden precies wat van hen gevraagd werd, zonder mislukkingen of centrale reddingsoperaties. Dan Morehead en Pantera Capital zijn bullish over deze buigkracht, gekoppeld aan de ruime toegankelijkheid van de DeFi-sector. DeFi vormt een andere voorbereiding die binnen enkele jaren een bredere gebruikersbasis zou kunnen krijgen naarmate de technologie zich verder ontwikkelt.

Crypto is dit jaar gekelderd, maar valt voor de verandering op een vaste basis. Een waarop de sector de komende jaren verder kan bouwen. En daarom kunnen Web3-platforms binnenkort als vanzelfsprekend worden beschouwd, net zoals Facebook en YouTube dat ooit werden. En gebruikers van blockchain kunnen zich net zo goed afvragen hoe ze ooit zonder hen konden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven