Nieuws - Altcoins: Kan de cryptomarkt zich losmaken van de aandelenmarkten?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Altcoins: Kan de cryptomarkt zich losmaken van de aandelenmarkten?

altcoin losmaken markt

Bitcoin (BTC) en meerdere altcoins proberen momenteel te ontsnappen aan de zwakte in de traditionele financiële markt.

Ondanks een korte stijging in de ochtend gisteren, is de cryptomarkt nog steeds niet in staat om los te breken. Later in de middag gleed de belangrijkste aandelenindex, de S&P500, naar een nieuw jaarlijks dieptepunt en trok daarmee ook de cryptomarkt weer naar beneden. In de ochtenduren vandaag bereikte de Amerikaanse index het belangrijke steunniveau van 3.600 punten en weet dit voorlopig ook te verdedigen. Steeds meer nieuwe interventies van centrale banken (met als doel hun eigen valuta te stabiliseren), veroorzaken momenteel enorme verstoringen op de wereldwijde financiële markten.

Ontkoppelt de cryptosector zich van de rest van de financiële markt?

Het is daarom positief dat Bitcoin en Ethereum, ondanks nieuwe jaarlijkse dieptepunten in de Amerikaanse aandelenindices, zelf geen nieuwe dieptepunten hebben gevormd. Een opwaartse tegenreactie in de traditionele financiële markt zou dan een bijzonder positief effect kunnen hebben op de cryptomarkt. Zelfs een nieuw jaarlijks hoogtepunt in de Amerikaanse dollarindex (DXY) onlangs, had niet meer de negatieve impact op de cryptosector die het in voorgaande weken had. De expiratie van opties op bitcoin (ter waarde van 1,96 miljard US dollar) komende vrijdag zou voor meer volatiliteit kunnen zorgen. Ethereum-opties met een waarde van 1,83 miljard US dollar worden vrijdag ook afgewikkeld. In lijn met de huidige marktsituatie zou het voor alle partijen behoorlijk voordelig zijn als de koersen van de twee grootste cryptocurrencies vrijdagochtend tegen 9:00 uur (CET) een koersherstel laten zien.

Beleggers lijken steeds meer individuele strategieën na te streven

Momenteel zijn er veel marktspelers met veelal verschillende handelsstrategieën en koersdoelen in de diverse activaklassen. Deze mix van bullish en bearish bewegingen leidt tot overdreven, soms irrationele koersbewegingen in volatiele markten. Ondanks de ongunstige marktomstandigheden hebben sommige altcoins zich de afgelopen zeven handelsdagen goed staande weten te houden en dubbelcijferige winsten geboekt. Vooral Quant (QNT) met een prijsstijging van 30 procent en de token van de Tokenize Xchange (TKX) met een waardestijging van 20 procent hebben met succes de neerwaartse trend weerstaan. Ondanks deze positieve prijsontwikkelingen bij sommige altcoins, kan de totale marktkapitalisatie niet loskomen van de dieptepunten van de afgelopen weken en blijft het rond de 900 miljard US-dollar hangen. Een herovering van de 1 biljoen US-dollar grens kan weer voor positieve impulsen zorgen.

Prijsontwikkelingen van de top 10 altcoins

Een blik op de prijsontwikkeling van de top 10 altcoins laat deze week een gemengd beeld zien. Terwijl Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) licht dalen met ongeveer 2 procentpunten op de week, is Shiba Inu (SHIB) de wekelijkse winnaar onder de 10 grootste cryptocurrencies met een waardestijging van vier procent. Naast de memecoin hebben ook Solana (SOL) en Ripple (XRP) de correctietrend omgebogen en elk ruim drie procentpunten gewonnen. Meer dan de helft van de grote altcoins presteren dus beter dan bitcoin.

De cryptomarkt kan slechts twee procentpunten winnen ten opzichte van de vorige week. Ondanks de aanzienlijke prijsdalingen op de wereldwijde financiële markten doet de cryptosector het over het algemeen goed.    

Stabiliteit van de top 10

Ondanks de aanhoudende kracht van de Amerikaanse dollar en nieuwe dieptepunten voor het jaar in veel belangrijke aandelenindices, heeft de Bitcoin zich de afgelopen zeven handelsdagen relatief goed staande weten te houden. De dominantie van BTC blijft zich stabiliseren tussen de 40 en 41 procent. Een dynamische uitbraak boven de high van 41,70 procent zou bovendien het herstel van de cryptocurrency kunnen aanjagen en de meerderheid van de altcoin-sector kunnen overtreffen. Maar pas als het handelsvolume van de cryptocurrency daarmee stijgt, zal het prijsherstel van positieve aard zijn.

Als ook de traditionele aandelenindices Nasdaq100 en S&P500 een koersherstel afdwingen en met name risicovolle activa weer vaker worden gekocht, is een positieve koersontwikkeling op de cryptomarkt te verwachten.  Maar als de Amerikaanse aandelenindices in de komende handelsdagen met nieuwe economische gegevens naar nieuwe dieptepunten voor het jaar glijden, moet ook voor Bitcoin een terugval naar het dieptepunt van het jaar worden voorzien. Kijken we naar de ranglijst van de top 10 altcoins, dan zien we een hernieuwde verwisseling van plaatsen. Polygon (MATIC) heeft Tron (TRX) opnieuw gepasseerd om de 10e plaats in te nemen, waarmee Tron opnieuw uit de lijst van de 10 grootste cryptocurrencies

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven