Nieuws - Herstel in zicht voor Bitcoin ETFs

Door Luc Vesters

Herstel in zicht voor Bitcoin ETFs

Herstel in zicht voor Bitcoin ETFs

De Amerikaanse Bitcoin ETFs hebben het zwaar gehad de afgelopen twee weken. Volgens nieuwe data van Farside Investors hebben de tien BTC-indexfondsen sinds 10 juni meer dan een miljard dollar aan netto-uitstroom gezien. Vooral de Grayscale Bitcoin Trust deed het slecht, met een verlies van ongeveer 540 miljoen dollar. Een andere ETF-aanbieder zag ook een flinke uitstroom.

De op twee na grootste Bitcoin ETF van Fidelity verloor in dezelfde periode BTC ter waarde van 385 miljoen dollar, ondanks dat hij de afgelopen twee dagen weer de hoogste netto-instroom had. Volgens The Block heeft de FBTC van de Amerikaanse financiële gigant nu 176.460 BTC in bezit. Dat is meer dan drie keer zoveel als de ETF-aanbieder op de vierde plaats, Ark21Shares. In totaal haalden de tien BTC-indexfondsen afgelopen dinsdag en woensdag 52,4 miljoen dollar op. Dat is een positieve maar niet heel erg veel vergeleken andere groene dagen.

BlackRock op de ETF-troon

Op de lange termijn zijn de Bitcoin ETFs een groot succes. Alleen al in de eerste drie maanden na de goedkeuring door de SEC, hadden de Bitcoin-indexfondsen van BlackRock en Fidelity netto-instroom van respectievelijk 15,5 en 8,2 miljard dollar. Beide producten behoren tot de best presterende ETFs ooit. Op dit moment heeft marktleider BlackRock BTC ter waarde van 18,6 miljard dollar in bezit, terwijl Grayscale nog 16,9 miljard dollar in BTC heeft.

In tegenstelling tot de concurrentie, had de iShares Bitcoin Trust van BlackRock ook in de lastige tweede helft van juni weer netto-instroom, met 43 miljoen dollar die in de ETF stroomde. Eind mei stootte BlackRock Grayscale van de troon. In totaal hebben de Amerikaanse Bitcoin ETFs nu 865.000 Bitcoin, wat ongeveer 4,4 procent van de totale hoeveelheid BTC in omloop is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven