Nieuws - Heeft Sam Bankman-Fried democraten gefinancierd met klantgelden?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Heeft Sam Bankman-Fried democraten gefinancierd met klantgelden?

VS
Scams, criminaliteit en fraude
Heeft Sam Bankman-Fried democraten gefinancierd met klantgelden?

Sam Bankman-Fried werd beschouwd als een van de grootste partijdonoren van de Democraten. Maar de giften kunnen afkomstig zijn van verduisterd klantengeld.

Sam Bankman-Fried was de op één na grootste Democratische partijdonor in de geschiedenis van de VS. Hij gaf ook in het geheim financiële steun aan Republikeinen om zijn politieke invloed in Washington te maximaliseren. Nu blijkt dat de giften van de FTX oprichter waarschijnlijk verduisterde klantenfondsen waren. Dit blijkt uit een bijgewerkte aanklacht tegen Sam Bankman-Fried (SBF). Volgens het zakenblad Forbes staat er in totaal 100 miljoen US dollar op het spel.

Zeven aanklachten wegens samenzwering en fraude werden afgelopen maandag, 14 augustus 2023, toegevoegd aan de aanklacht tegen Sam Bankman-Fried. SBF zou in het geheim geld van klanten van FTX's zusterbedrijf Alameda Research hebben doorgesluisd naar persoonlijke bankrekeningen van leidinggevenden van Alameda, die het vervolgens gebruikten om donaties te doen - op zijn aanwijzing. Zijn doel bij het doen van deze donaties was om zijn politieke invloed te maximaliseren. Hij gebruikte deze invloed, volgens de Amerikaanse federale aanklacht, om te lobbyen bij het Amerikaanse Congres en de relevante toezichthouders om de juridische situatie voor FTX te verbeteren, zodat de cryptobeurs gemakkelijker gebruikers en klantengelden kon genereren.

Het is onduidelijk of de donaties in de loop van de insolventieprocedure moeten worden terugbetaald.

Sam Bankman-Fried in de gevangenis

Pas eind vorige week gaf de rechter die verantwoordelijk is voor de zaak van Sam Bankman-Fried, Lewis Kaplan, opdracht om zijn huisarrest op te heffen. Om de gevangenis te ontlopen tot en tijdens zijn proces had SBF een borgsom van 250 miljoen US dollar betaald - maar die is nu opgeschort. Reden: herhaaldelijke schendingen van de voorwaarden.

"In het licht van het bewijs concludeer ik dat het waarschijnlijk is dat de verdachte bij ten minste twee gelegenheden heeft geprobeerd om getuigen te beïnvloeden," vatte Kaplan samen en concludeerde: "Alles in aanmerking genomen zal ik de borgtocht intrekken."

Het proces tegen Sam Bankman-Fried staat gepland voor oktober 2023.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven