Nieuws - Heeft de cryptolobby te veel macht? Vele Politici slaan alarm

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Heeft de cryptolobby te veel macht? Vele Politici slaan alarm

VS
Wet en regelgeving
Cryptolobby, te veel macht, politici, alarm

Meer inzicht in de omgang met de cryptolobby: dat is wat verschillende Amerikaanse politici eisen in een open brief aan de hoge regeringsfunctionarissen. De crypto-industrie bereidt haar invloed uit door miljoenen uit te geven aan campagnes en het aannemen van toezichthouders.

Politici, waaronder de Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Sheldon Whitehouse, en congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, maken zich zorgen over de groeiende samenhang tussen de crypto-industrie en de politiek. Volgens een open brief hebben bedrijven "hun lobby-inspanningen de afgelopen maanden sterk uitgebreid". Op een moment dat de regelgeving van de cryptosector in de gaten werd gehouden.

Als onderdeel van deze "beïnvloedingscampagne" hebben cryptobedrijven nu meer dan 200 voormalige overheidsfunctionarissen aangenomen. De uitgaven voor lobbyen zijn de afgelopen drie jaar verviervoudigd.

Hoe machtig is de crypto-lobby?

Een terechte bezorgdheid: "We zijn bezorgd dat de opendeur in de crypto-industrie het beleidsvormingsproces kan omkopen en het vertrouwen van het publiek in onze financiële regelgevers kan verminderen."

Door overheidsfunctionarissen in te huren verzorgd de crypto-industrie zichzelf toestemming - een belangrijk onderdeel "voor een industrie die veel van haar producten bedenkt om regelgevend toezicht te omzeilen", aldus de politici. Net zoals "machtige Wall Street belangen" de financiële regelgeving beïnvloeden, probeert de crypto-industrie de regelgeving in hun eigen hand te krijgen.

Een armlengte afstand

Financiële toezichthouders worden aangespoord om "de veiligheid en rechtvaardigheid van onze financiële markten te bewaren". De regels op de financiële markt moeten "risico's verminderen, de veiligheid verbeteren en zorgen voor een eerlijke en efficiënte werking van de markt" - maar niet "simpelweg voldoen aan de wensen van de crypto-industrie", gaat het verder.

De brief is onder meer gericht aan SEC-voorzitter Gary Gensler, CFTC-voorzitter Rostin Behnam, US Treasury Secretary Janet Yellen en Fed-president Jerome Powell. Zij moeten vóór 7 november verslag uitbrengen over de kritische richtlijnen van de Amerikaanse overheid, bijvoorbeeld over de termijnen die gekoesterd moeten worden wanneer er van rol wordt gewisseld tussen politiek en het bedrijfsleven, en welke methoden worden gebruikt om mogelijke eigenbelangen te vermijden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven