Nieuws - Heeft Craig Wright 80.000 Bitcoin gestolen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Heeft Craig Wright 80.000 Bitcoin gestolen?

Bitcoin (BTC)
Wallets en Whales
Scams, criminaliteit en fraude
Heeft Craig Wright 80.000 Bitcoin gestolen?

Craig Wright wil dat Bitcoin-ontwikkelaars de verantwoordelijkheid nemen voor het verlies van duizenden coins. De getroffen wallet leidt echter terug naar de Mt.Gox hack.

Je moet het hem nageven: Craig Wright heeft een gave voor bizarre rechtszaken. De ondernemer, die over zichzelf zegt dat hij Satoshi Nakamoto is, bezat naar verluidt 111.000 Bitcoin - en verloor ze weer door een hack. Als gevolg daarvan klaagde hij Bitcoin-ontwikkelaars aan, die nu willen dat de procedure tijdelijk wordt opgeschort wegens gebrek aan bewijs. Alsof dat nog niet merkwaardig genoeg is, claimt Craig Wright een wallet die in verband staat met de hackaanval op de cryptobeurs Mt.Gox. Als hij de aanklacht wil houden, zou hij moeten uitleggen hoe hij aan de 80.000 Bitcoin is gekomen.

Twijfels over Bitcoin hack

In 2022 zouden 111.000 BTC zijn gestolen van Wright's privécomputer. Een jaar later spande Tulip Trading, een op de Seychellen gevestigde holding opgericht door Craig Wright, een rechtszaak aan tegen twaalf Bitcoin-ontwikkelaars. Zij zouden hun fiduciaire verplichtingen hebben geschonden door niet zo te programmeren dat de gestolen coins konden worden teruggehaald.

De advocaten van de Bitcoin-ontwikkelaars beweerden nu dat de rechtszaak "frauduleus" was. Wright verwijst naar "vervalste documenten". Ze schetsen ook het beeld van een notoire leugenaar. De 53-jarige heeft "een lange geschiedenis van fraude, valsheid in geschrifte en oneerlijkheid", aldus de aanklacht. Er is geen bewijs van een hack, noch dat Tulip Trading in het bezit was van de Bitcoin.

Rechtszaak gedoemd te mislukken

De tegoeden werden naar verluidt bewaard op twee wallet-adressen. Tot nu toe is er geen bewijs dat deze toebehoren aan Tulip Trading of Wright. Bovendien bevat een van de adressen Bitcoin ter waarde van enkele miljoenen dollars die gelinkt zijn aan de hack van de Mt.Gox exchange.

"Het is algemeen aanvaard in de cryptogemeenschap dat de Bitcoin in het 1Feex-adres afkomstig is van een goed gepubliceerde hack van een Japanse cryptobeurs," zei de oppositie. "In wezen lijkt het erop dat als Dr Wright de eigenaar is van de Bitcoin in het 1Feex-adres (wat wordt betwist), hij in feite heeft toegegeven de persoon te zijn die 80.000 BTC van Mt.Gox heeft gestolen." De rechtszaak van Tulip Trading was daarom "gedoemd te mislukken".

"Faketoshi'' Craig Wright

Craig Wright beweert al jaren dat hij de uitvinder is van Bitcoin, maar hij heeft het nooit kunnen bewijzen. In 2018 splitste hij het "Satoshi Vision" netwerk af van Bitcoin. En sindsdien overspoelt hij de cryptosector met rechtszaken. Bijvoorbeeld tegen Coinbase en Kraken, die hij beschuldigt van schending van het auteursrecht. Hijzelf wordt vergezeld door beschuldigingen van plagiaat.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven