Nieuws - Handel met voorkennis? Vermogensbeheerders waaronder BlackRock zouden economische gegevens vooraf hebben ontvangen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Handel met voorkennis? Vermogensbeheerders waaronder BlackRock zouden economische gegevens vooraf hebben ontvangen

Bitcoin (BTC)
ETF
VS
Handel met voorkennis? Vermogensbeheerders waaronder BlackRock zouden economische gegevens vooraf hebben ontvangen

Grote spelers op Wall Street zouden van tevoren informatie over economische gegevens hebben ontvangen. Nu wordt de beschuldiging van handel met voorkennis geuit.

De gevreesde inflatiecijfers uit de VS zorgen voor onrust op de markten. Beloofde renteverlagingen worden steeds onwaarschijnlijker. Dit is een van de redenen waarom de markten negatief reageren.

Een nieuw rapport van Bloomberg suggereert dat sommige grote bedrijven op Wall Street van tevoren op de hoogte waren van bepaalde gegevens.

Ze ontvingen informatie die niet publiekelijk beschikbaar was van een econoom van het Bureau of Labour Statistics. Dit is een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De econoom hield een lijst bij van "supergebruikers" met wie hij bepaalde gegevens over inflatie deelde.

Tot de bedrijven op de lijst behoren BlackRock, JPMorgan en verschillende grote banken en hedgefondsen.

In de afgelopen maanden heeft de econoom talloze vragen beantwoord over details van de consumentenprijsindex, meestal met betrekking tot berekeningen in belangrijke categorieën zoals huisvesting en tweedehands auto's. Hij verwees daarbij meestal naar zijn eigen berekeningen.

Meestal verwees hij zijn gebruikers door naar relevante links op de website van de overheid. In ten minste één geval gaf hij echter ook informatie door die niet publiek toegankelijk was en betrekking had op de berekening van de index voor tweedehands auto's.

Het Twitter-account "Insider Tracking", dat de geldstromen van CEO's, politici en beroemdheden volgt, schreef op Twitter: "Deze gegevens gaven handelaren enorme voordelen bij hun weddenschappen. Hoe is dit geen handel met voorkennis?"

Volgens de instantie wordt het incident onderzocht en blijft het beperkt tot één medewerker.

BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Haar Bitcoin ETF, die meer dan 15 miljard dollar aan Bitcoin heeft vergaard, heeft een vergunning sinds 11 januari 2024.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven