Nieuws - Grootste bull run aller tijden in aantocht?

Door Luc Vesters

Grootste bull run aller tijden in aantocht?

Bitcoin (BTC)
Bull run

Het feit dat Bitcoin sinds het begin van het jaar met bijna 60 procent is gestegen en nu zelfs een nieuwe all-time high heeft bereikt, is geen toeval. Hoewel de Bitcoin Spot ETF die in januari werd goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook enorm bijdraagt aan de prijsexplosie, is het slechts één indicator van de huidige bull run. Andere redenen zijn het huidige lage niveau van wereldwijde interesse en de loskoppeling van Bitcoin van gevestigde activa. Maar is dit slechts speculatie of zijn dit concrete feiten?

ETF's en halving leiden tot een aanbodschok voor Bitcoin

Elke dag komen er gemiddeld 900 BTC bij in het aanbod. Op 13 februari kochten BlackRock en de anderen beleggingsfondsen ongeveer 12.735 BTC op één dag. Dit komt overeen met meer dan tien keer de hoeveelheid Bitcoin die dagelijks wordt gemined.

De rechterkolom toont de dagelijkse instroom en uitstroom van alle BTC spot ETF's

De rechterkolom toont de dagelijkse instroom en uitstroom van alle BTC spot ETF's I Bron: BitMEX

Uit gegevens van BitMEX Research blijkt dat ETF-sponsors de afgelopen zeven dagen bijna 55.000 BTC uit de markt hebben gehaald. Dat is ruwweg twee keer zoveel Bitcoin als er in twee maanden wordt gemined.

De prijs stijgt door de explosieve vraag en het lage aanbod. Dit is duidelijk te zien aan de Bitcoinkoers: BTC is de afgelopen maand met ongeveer 30% procent gestegen.

Bitcoin halving halveert de zogenaamde block subsidie

Bitcoin halving halveert de zogenaamde block subsidie I Bron: Robin Seyr op X

Wat de aanbodschok - en dus de prijsdruk - waarschijnlijk verder zal aanwakkeren, is de halvering. Vanaf 20 april 2024 zal de hoeveelheid Bitcoin die elke dag aan de markt wordt toegevoegd halveren - er zal dan nog maar 450 BTC per dag aan het systeem worden toegevoegd.

Als de vraag vanuit Wall Street sterk blijft, zal de prijs waarschijnlijk verder stijgen.

Wereldwijde interesse in Bitcoin is nog maar net begonnen

Ondanks de aandacht die Bitcoin momenteel krijgt van Wall Street, komt de wereldwijde interesse langzaam op gang. In de afgelopen weken is het woord "Bitcoin" wereldwijd toegenomen op Google Trends. Het volume bereikte vorig jaar in de ETF-week een recordhoogte - en bleef sinds die tijd maar dalen. Een vergelijking met 2021 - de piek van de laatste bullmarkt - is ook interessant.

Het zoekvolume was op zijn hoogst in mei 2021

Het zoekvolume was op zijn hoogst in mei 2021 I Bron: Google Trends

Het zoekvolume is nergens in de buurt van het laatste niveau. Dit wordt nog duidelijker met betrekking tot het aantal views van crypto YouTube video's. Deze zijn zelfs lager dan tijdens de bear market in 2022. De huidige prijsrally lijkt dus vooral gedreven te worden door institutionele beleggers, terwijl Bitcoin nog niet op de radar van particuliere beleggers lijkt te staan.

Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering - voor de Bitcoinprijs en de interesse van het grote publiek. Als BTC nog hoger stijgt, zullen sommige bekenden van bitcoiners misschien binnenkort zeggen: "Is het nu een goed moment om in te stappen?".

Bitcoin correleert niet met goud en aandelenindices op de korte termijn

Tot nu toe heeft Bitcoin op een vergelijkbare manier gereageerd op rente- en inflatiegegevens als gevestigde activa. Met de laatste ontwikkelingen heeft de cryptocurrency zich hier echter van losgekoppeld. Terwijl goud onder de 2.000 dollar zakte, daalden de aandelenindexen S&P 500 en Nasdaq 100 met respectievelijk 1,4 en 1,8 procent.

Bovendien vervaagt de hoop op een aanstaande versoepeling van het rentebeleid door de inflatiecijfers van de VS. Er is momenteel slechts een waarschijnlijkheid van 34 procent dat de Amerikaanse Federal Reserve begin mei de rente zal verlagen.

Er is een duidelijke positieve correlatie tussen de BTC prijs en de M2 geldhoeveelheid. Maar als Bitcoin zich kan handhaven tegen een correlatie met andere activa op de lange termijn, dan is de grootste cryptocurrency des te aantrekkelijker als alternatieve waardeopslag voor portefeuillediversificatie.

Speculatie of feit: wordt dit de grootste bull run ooit?

Het aanbod van Bitcoin is beperkt, dat is een feit. Het aantal coins dat ooit in omloop zal zijn, is 21 miljoen. Let op, een aanzienlijk deel van de 19,6 miljoen BTC die momenteel in omloop zijn, wordt als verloren beschouwd. In combinatie met de komende halvering leidt dit tot een aanzienlijke druk op het aanbod.

Tot nu toe is de vraag van ETF sponsoren toegenomen. Er wordt echter gespeculeerd dat de ETF-instroom zal aanhouden.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer en dient alleen ter informatie. Het is op geen enkele manier een aanbeveling om te kopen of te verkopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven