Nieuws - Grayscale blijft Bitcoin kwijtraken

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Grayscale blijft Bitcoin kwijtraken

Bitcoin (BTC)
ETF
10 miljard dollar: Grayscale blijft Bitcoin kwijtraken

Er is al meer dan 200.000 BTC weggevloeid uit de Grayscale Bitcoin Trust. BlackRock en de rest verzetten zich echter hevig - en hebben nieuwe plannen.

Sinds de lancering van de Spot ETF's op 11 januari zijn er 217.844 Bitcoin ter waarde van tien miljard US dollar uit de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) gestroomd. Dit blijkt uit gegevens van BitMEX Research. De negen andere ETF's hebben de massale verkoop van GBTC echter meer dan gecompenseerd: Alleen al de twee grootste ETF's - BlackRock's IBIT en Fidelity's FBTC - hebben meer dan 300.000 BTC van de markt gehaald sinds de handel begon.

In totaal heeft BlackRock's Bitcoin ETF al ongeveer 187.532 BTC in bezit, die momenteel $12,7 miljard waard zijn. Dit vertegenwoordigt een marktaandeel van een indrukwekkende 23 procent. Op de tweede plaats staat het Fidelity-product met 115.978 BTC, wat op het moment van schrijven overeenkomt met $ 7,8 miljard.

Samen hebben de Bitcoin ETF's een indrukwekkende 791.000 BTC, wat al meer dan 3,95 procent is van de Bitcoin die momenteel in omloop is. En de trend stijgt. Het nieuwe kapitaal dat via ETF's de markt instroomt, zou een stijgende trend in de komende kwartalen in de hand kunnen werken.

Dit is waarom de GBTC sell-off aanhoudt

Eén reden voor de voortdurende uitstroom van GBTC kan worden gevonden in de vergoedingenstructuur. Grayscale rekent 1,5 procent per jaar, BlackRock slechts 0,25 procent. Het ETF-product van Cathie Woods onderbiedt zelfs dat: het beheer van BTC in de ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) kost slechts 0,21 procent. Met de Bitwise Bitcoin ETP Trust is het zelfs maar 0,20 procent. VanEck heeft onlangs ook zijn vergoedingen weer verlaagd.

Een andere factor in de toegenomen uitstroom van BTC bij Grayscale is de verkoop van 35 miljoen GBTC-aandelen door Genesis. De insolvente crypto-lener kreeg op 14 februari goedkeuring van de insolventierechter, zoals Bloomberg meldt.

BlackRock vraagt nieuw fonds met Bitcoin aan

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) breekt het ene record na het andere. IBIT is de snelste ETF die $ 10 miljard aan beheerd vermogen heeft bereikt, kan qua volume wedijveren met de S&P 500 en is een van de top ETF's sinds de lancering op 11 januari 2024.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat BlackRock wil voortbouwen op dit succes. Volgens een filing bij de SEC wil 's werelds grootste vermogensbeheerder "physical-backed Bitcoin exchange-traded products (ETP's)" - oftewel Bitcoin Spot ETF's - integreren in zijn Global Allocation fonds. Dit fonds beheert momenteel activa ter waarde van $ 17,8 miljard.

Als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de aanvraag goedkeurt, hebben institutionele beleggers nog een product waarmee BTC kan worden geïntegreerd in een gediversifieerde portefeuille.

Als de belangstelling van Wall Street aanhoudt, is het scenario van een vraagschok vrij realistisch - ook met het oog op de komende halving. Deze ontwikkeling tekent zich al af: op het moment van schrijven staat Bitcoin op $ 67.418, met een wekelijkse winst van 8,6 procent.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven