Nieuws - Gewoon een misverstand? MetaMask reageert

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Gewoon een misverstand? MetaMask reageert

Metaverse
Privacy en veiligheid
Gewoon een misverstand?, MetaMask reageert

ConsenSys geeft commentaar op beschuldigingen tegen cryptowallet MetaMask: Onder andere worden gegevens slechts zeven dagen bewaard, meldt ConsenSys.

Vorige week ging er een schok door de cryptowereld. De reden: De leidende wallet MetaMask verzamelt de gegevens van in totaal 31 miljoen van zijn gebruikers wanneer zij gebruik maken van het netwerk via Infura-dienst. Wat is standaard ingesteld. Dit werd aangekondigd door ConsenSys, het bedrijf achter beide diensten. Velen vonden dit niet terecht omdat het een van de kernbeloften van Web3 is: het recht op privacy. En riep op tot afzien.

ConsenSys heeft de richtlijnen nu in een blogbericht bijgewerkt. Ze willen de kritiek serieus nemen en ook "misverstanden" uit de weg ruimen. Er staat: "Wij zetten ons in om de privacy van de gebruikers van onze producten te beschermen, zodat onze gebruikers niet kunnen worden verraden door de zoveelste gecentraliseerde fout."

MetaMask slaat gebruikersgegevens slechts zeven dagen op

Volgens volgt: ConsenSys slaat alleen gebruikersgegevens voor transacties op. En dat voor maximaal zeven dagen. "We hebben nooit en zullen nooit de gegevens van onze gebruikers verkopen", belooft het bedrijf. "We gebruiken de gegevens alleen om de naleving van ons privacybeleid te waarborgen."

Het bedrijf zegt ook dat ze het gemakkelijker gaan maken om in de toekomst over te schakelen op een alternatieve dienst gebruikers  van MetaMask die Infura niet als standaard willen gebruiken. De komende week worden nieuwe instellingen ontgrendeld waarmee gebruikers hun eigen dienst kunnen kiezen. "Uiteindelijk moet een gebruiker met de hoogste privacyverwachtingen toegang hebben tot MetaMask zonder ooit een server tegen te komen die hij niet heeft gekozen."

ConsenSys is een van de grote spelers

De controversiële privacy-update van MetaMask kwam kort nadat ook Uniswap, de grootste gedecentraliseerde cryptobeurs, een nieuw privacybeleid had aangekondigd. Eerder dit jaar haalde ConsenSys, het bedrijf achter MetaMask en Infura, meer dan 450 miljoen op in een Serie D-ronde. Met een waardering van zeven miljard dollar is het een van de grootste spelers in de cryptoruimte. ConsenSys is opgericht door Joseph Lubin, een van de mede-uitvinders van Ethereum.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven