Nieuws - Geldnood voor Huobi: Justin Sun kondigt ontslagen aan

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Geldnood voor Huobi: Justin Sun kondigt ontslagen aan

Exchanges
Scams, criminaliteit en fraude
Geldnood voor Huobi: Justin Sun kondigt, ontslagen aan

Bitcoin exchange Huobi heeft blijkbaar betalingsproblemen. Deze kwamen aan het licht tijdens de bankrun op de Silvergate Bank.

Huobi, een beurs waar Bitcoin en andere cryptocurrencies worden verhandeld, is blijkbaar in betalingsnood gekomen. Silvergate Bank is nauw verbonden en heeft ook banden met de FTX-beurs rond Sam Bankman Fried.

Silvergate Capital: aandelen kelderen na bankrun

Wat er de afgelopen dagen in Silvergate is gebeurd kan het best vergeleken worden met een bankrun. Zoals Reuters op 5 januari meldde, hebben beleggers meer dan acht miljard US dollar van de beurs gehaald. Door het opnemen van de activa, daalden de Silvergate-aandelen met 50 procent op maandbasis.

De bank had aangekondigd het personeel met ongeveer 40%, oftewel 200 werknemers, te zullen inkrimpen. Het bedrijf had onlangs voor 5,2 miljard USD aan schulden verkocht met een verlies van 718 miljoen USD om liquide te blijven.

Reuters meldt verder dat de Amerikaanse politierekeningen van Silvergate en Farmington State Bank in beslag heeft genomen. Deze laatste is op zijn beurt gekoppeld aan de failliete cryptobeurs FTX. Silvergate zou ook banden hebben met FTX.

Verder wordt de cryptobank geconfronteerd met beschuldigingen dat zij slechts onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen met betrekking tot de anti-witwasrichtlijnen. Het is ook nauw verbonden met de Bitcoin beurs Huobi.

Bitcoinbeurs Huobi in geldproblemen

Huobi is momenteel een van de top 30 cryptobeurzen in termen van 24-uurs handelsvolume. Justin Sun, die in oktober 2022 30 procent van de beurs kocht, vertelde Reuters vandaag dat de beurs van plan is 20 procent van zijn personeel te ontslaan. Aanwijzingen uit de crypto industrie suggereren dat Huobi ook krap bij kas zit, vooral als het gaat om de fiatreserves van de beurs.

Ondertussen zou Justin Sun volgens een uitgelekt document alle interne communicatiekanalen van het personeel hebben platgelegd. Verder zouden bonusbetalingen zijn opgeschort en worden salarissen blijkbaar alleen nog betaald in de vorm van de stablecoin Tether (USDT). De authenticiteit van het document kon tot nu toe niet worden bevestigd.

Crypto-analisten van Arkham Crypto Intelligence hebben echter een verband gelegd tussen de gebeurtenissen rond Silvergate en Huobi. De veronderstelling is dat Huobi in betalingsproblemen is gekomen door de Silverbank bankrun en daarom gedwongen is deze drastische maatregelen te nemen.

Intussen zouden onderzoeken van de strafrechtelijke autoriteiten tegen de Bitcoin beurs de situatie kunnen verergeren. De beurs wordt er al enige tijd van beschuldigd ontoereikende "ken-uw-klant"-procedures te hanteren. Twittergebruiker cipher_blade bewees in een zelfexperiment dat het niet alleen om geruchten gaat. Hij verkleedde zich als Taylor Swift en Borat en doorstond daarbij de KYC-controle van de Bitcoin nbeurs.

Wat dit betekent voor beleggers

In de crypto industrie leidt dit soort nieuws tot onzekerheid: wordt de Bitcoin beurs nu met hetzelfde lot bedreigd als FTX? In principe is het niet slim om in dergelijke situaties vroegtijdig in paniek te raken en emotionele beslissingen te nemen. Het is echter belangrijk om de situatie en de verdere ontwikkelingen op de voet te volgen.

Als u uw coins echter zo veilig mogelijk wilt houden, kunt u in onze wallet vergelijking op zoek gaan naar hardware wallets en zo jezelf onafhankelijk maken van externe dienstverleners.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven