Nieuws - "Geen enkele transactie werd gecensureerd op Ethereum".

Sam Fröling

Door Sam Fröling

"Geen enkele transactie werd gecensureerd op Ethereum".

Ethereum (ETH)
Scams, criminaliteit en fraude
Wet en regelgeving
Censuur, Ethereum, Tornado cash, transacties

Ethereum sorteert transacties volgens de richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Financiën - hoe terecht is de kritiek op de afhandeling van Tornado Cash?

De beschuldiging weegt zwaar: oefent Ethereum censuur uit? Meer dan de helft van alle transacties van de controversiële cryptomixer Tornado Cash wordt door de validators vermeden. Ethereum verspeelt daarmee de kerneigenschappen van een blockchain: decentralisatie, weerstand tegen censuur, neutraliteit - aldus de kritiek. Maar het is ingewikkelder dan dat.

Trigger: Tornado Cash Ban

Sommige transacties zijn anoniemer op een blockchain dan andere - als ze door een mixer lopen die de transactiepaden versluiert. Ideaal voor twijfelachtige financiële transacties: volgens Chainalysis zou bijna een kwart van alle via mixers versleutelde transacties in de eerste helft van dit jaar afkomstig zijn van adressen met een crimineel verleden.

Tegen deze achtergrond heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën begin augustus de cryptomixer Tornado Cash op de zwarte lijst geplaatst. Sindsdien is het gebruik van het protocol illegaal en kan het worden vervolgd. Volgens OFAC is sinds 2019 meer dan zeven miljard Amerikaanse dollar via Tornado Cash witgewassen. Veel ervan door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus.

Censureert Ethereum Tornado Cash?

De cryptoruimte liep in reactie daarop in storm. Coinbase en Coin Center procederen tegen de controversiële beslissing van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het censureren van de code van open source software zou neerkomen op een schending van de vrijheid van meningsuiting volgens de Amerikaanse wet, zo stellen de tegenstanders van het verbod.

Ethereum's behandeling van de OFAC-richtlijnen heeft nu een fundamenteel debat op gang gebracht. 52 procent van de transacties die via de cryptomixer worden verstuurd, worden momenteel niet naar het netwerk geleid. De kritiek op deze praktijk is duidelijk: Ethereum brengt zijn decentralisatie in gevaar, maakt zichzelf onbetrouwbaar en een stroman voor officiële censuur. Maar de duivel zit in het detail.

"Geen enkele transactie is gecensureerd op Ethereum".

CyberCapital-oprichter Justin Bons presenteert nu zijn visie: "Geen enkele transactie werd op Ethereum gecensureerd vanwege OFAC!". Zelfs met "50 procent OFAC-naleving" wordt een "niet-conforme ETH-transactie binnen 30 seconden bevestigd", aldus Bons, die verduidelijkt: "Het wordt pas censuur als OFAC-conforme blokproducenten weigeren te bouwen op niet-conforme blokken.

Het echte probleem, volgens Bons, heeft te maken met Miner Extracted Value - afgekort MEV. Blokproducenten kunnen in principe beslissen welke transacties zij verwerken. Of het nu een bewijs van werk is of een bewijs van inzet. Transacties die een hogere winst opleveren genieten de voorkeur.

In de filterbel

Miner Extracted Value is de maximale winbare waarde die uit de blokproductie kan worden gehaald. Wat veronderstelt dat de transacties vooraf worden geselecteerd. Volgens Bons heeft dit systeem "geleid tot verschillende vormen van centralisatie".

De meeste validators gebruiken de MEV Boost-software van Flashbots, die de meest winstgevende blokken eruit filtert, maar geen transacties doorstuurt van gesanctioneerde adressen. Dus ook geen van Tornado Cash. Ongeveer 80 procent van de MEV Boost-blokken werd door Flashbots doorgestuurd - een overeenkomstig groot aantal Tornado Cash-transacties viel weg.

De beschuldiging dat Ethereum opzettelijk transacties censureert lijkt dan ook overdreven. De invloed van de Flashbots-MEV-Boost is problematisch, maar staat de decentralisatie van het netwerk niet rechtstreeks in de weg. Justin Bons wijst ook op updates die het beloningsmechanisme verder zouden decentraliseren. Het debat dat is aangezwengeld zal deze ontwikkeling waarschijnlijk versnellen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven