Nieuws - "FTX Task Force" opgezet om verloren bezittingen van klanten op te sporen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

"FTX Task Force" opgezet om verloren bezittingen van klanten op te sporen

FTX
VS
Scams, criminaliteit en fraude
"FTX Task Force" opgezet, om verloren bezittingen van klanten op te sporen

In totaal zijn de uitstaande bedragen tegen de cryptobeurs FTX naar schatting 50 miljard dollar.

In de strafzaak tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is het Amerikaanse advocaten kantoor voor de wijk Manhattan in New York, bezig met het opzetten van een task force om gestolen fondsen op te sporen. CNBC meldt, onder verwijzing naar een persbericht van het agentschap. "Het zuidelijke district van New York werkt de klok rond om te reageren op de FTX-implosie," zegt officier van justitie Damian Williams in zijn verklaring. Iedereen moet samenwerken, gaat de verklaring verder.

De taskforce bestaat uit verschillende openbare aanklagers met specialisaties in effecten- en grondstoffenfraude, corruptie, witwassen van geld en grensoverschrijdende criminaliteit. Dit is om zijn "cybercapaciteiten" te gebruiken om geld in beslag te nemen.

Eind vorig jaar was in totaal 4,5 miljard dollar opgedoken. Voor de rechtbank verklaarde FTX de vondst van een miljard US dollar. Even later verzekerde de Bahamaanse effectentoezichthouder nog eens 3,5 miljard dollar. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) spreekt van een totaal van 8 miljard US dollar die klanten zouden hebben verloren in de loop van de ondergang van FTX. Volgens andere schattingen zou de voormalige "modelbeurs" in totaal tot 50 miljard dollar aan uitstaande bedragen tegen zich hebben.

FTX-oprichter pleit niet schuldig

Nadat FTX midden november 2022 faillissement aanvroeg in de Amerikaanse staat Delaware, startte de SDNY een onderzoek tegen de cryptobeurs. Korte tijd later diende de procureur-generaal van de staat, strafrechtelijke aanklachten in tegen de oprichters Sam Bankman-Fried en Gary Wang, en ook tegen Caroline Ellison, de voormalige CEO van hedgefonds Alameda Research. De laatsten pleitten schuldig.

Bankman-Fried pleitte niet schuldig tijdens zijn hoorzitting op dinsdag. Naast fraude beschuldigt de aanklager de 30-jarige Amerikaan ook van het overtreden van wetten inzake campagnefinanciering. Als hij wordt veroordeeld, kan de FTX-oprichter in totaal tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven