Nieuws - Caroline Ellison: "Ik wist dat het verkeerd was".

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Caroline Ellison: "Ik wist dat het verkeerd was".

FTX
VS
Wet en regelgeving
Het voormalige hoofd van Alameda Research gaf voor de rechtbank toe dat ze samen met Sam Bankman-Fried financiële overzichten had verzwegen.

Het voormalige hoofd van Alameda Research gaf voor de rechtbank toe dat ze samen met Sam Bankman-Fried financiële overzichten had verzwegen.

"Ik heb echt spijt van wat ik deed - ik wist dat het verkeerd was," zei Ellison tegen een rechter van het Amerikaanse District Court. Dat blijkt uit een transcript van haar hoorzitting op 19 december. Het transcript werd aanvankelijk onder de pet gehouden totdat FTX-oprichter Sam Baknman-Fried een paar dagen later werd "vrijgelaten" op een borgtocht van 250 miljoen dollar. Ellison wordt, samen met Sam Bankman-Fried en FTX-medeoprichter Gary Wang, beschouwd als de belangrijkste sleutelfiguur in de zaak rond de ingestorte cryptobeurs. Zowel Wang als Ellison hebben schuld bekend. Ze beloofden ook hun medewerking aan de autoriteiten bij het onderzoek naar wat er met FTX is gebeurd.

Ellison vertelde de rechtbank dat zij, in samenspanning met Bankman-Fried, "materieel misleidende financiële overzichten" had ingediend bij Alameda's geldschieters. De rechtbank vroeg: "Wist u ook dat het illegaal was?" Ellison antwoordde: "Ja."

De misleidende verslagen waren "financiële kwartaaloverzichten die de omvang van Alameda's leningen en de miljarden dollars aan leningen die Alameda had afgesloten verhulden," zei Ellison. "Ik heb met de heer Bankman-Fried en anderen afgesproken om de ware aard van de relatie tussen Alameda en FTX, inclusief Alameda's leenregeling, niet openbaar te maken," zei ze.

Het transcript werd gezien door de New York Times, Reuters en Bloomberg en apart gepubliceerd.

FTX en Alameda: vermoedens bevestigd

De verklaringen van Ellison bevestigen wat velen vooraf vreesden. Sam Bankman-Fried en zijn medeplichtigen gebruikten geld van cliënten van FTX om leningen van Alameda Research te financieren. "Ik begreep dat als de FTX-rekeningen van Alameda aanzienlijke negatieve saldi in een bepaalde valuta hadden, dit betekende dat Alameda geld leende dat FTX-klanten op de beurs hadden gestort."

Voor de rechtbank gaf Ellison toe van deze transacties op de hoogte te zijn geweest. "Ik was me ervan bewust dat FTX klantenfondsen moest gebruiken om zijn leningen aan Alameda te financieren".

Sam Bankman-Fried heeft nog geen commentaar gegeven op de aantijgingen. De 30-jarige wacht momenteel op zijn proces bij zijn ouders thuis onder toezicht van de FBI, nadat hij was uitgeleverd aan de VS. Hoe de medewerking van Ellison van invloed zal zijn op een eventuele straf valt nog te bezien: "Ik ben hier vandaag om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn daden door schuldig te pleiten," besloot ze.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven