Nieuws - FTX klaagt managementteam rond SBF aan

Door Ted Maas

FTX klaagt managementteam rond SBF aan

FTX SBF

De insolvente crypto-beurs FTX zit midden in een herstructurering. Het nieuwe management heeft nu zijn zinnen gezet op Sam Bankman Fried zelf en zijn managementteam.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried heeft wel eens betere tijden gekend. De 31-jarige staat sinds de ineenstorting van zijn crypto-exchange onder huisarrest, mag geen Leauge of Legends meer spelen en nu hangt hem ook nog een gevangenisstraf van meer dan 100 jaar boven het hoofd. Wie dacht dat de lange val van de voormalige posterboy van de crypto-industrie daarmee een dieptepunt had bereikt, heeft het mis. Want nu wordt "SBF" aangeklaagd door zijn eigen bedrijfsimperium.

Zoals blijkt uit een rechtbankdocument van eisen FTX, FTX.US en Alameda Research in totaal 250 miljoen dollar. De rechtszaak is niet alleen tegen Sam Bankman-Fried, maar ook tegen zijn oude strijdmakkers Gary Wang, Caroline Ellision en Nishad Singh. Centraal staat de overname van het cryptoplatform "Embed", dat FTX.US kort voor het faillissement voor 220 miljoen US dollar afhandelde. Hiermee wilde het imperium van SBF zich in de traditionele aandelensector begeven.

Financiering met geld van klanten

Het oude management wordt ervan beschuldigd de waardering van het bedrijf kunstmatig op te blazen om de deal zo snel mogelijk te sluiten. Er was "vrijwel geen due diligence" in het proces, schrijven de advocaten. Embed-oprichter en CEO Michael Gill ontving een extra 157 miljoen dollar als "bonus voor een het snelle handelen".

Het geheel werd niet gefinancierd door FTX.US, zoals publiekelijk gecommuniceerd, maar door Alameda Research, het handelshuis van SBF. Het bedrijf haalde het geld voor de deal van klanttegoeden, vervolgt de aanklacht.

Alle leidinggevenden hebben tot nu toe bekend dat ze geld van klanten hebben verduisterd. Iedereen behalve Sam Bankman-Fried. In totaal zijn er momenteel twaalf aanklachten tegen SBF. Het proces tegen hem is nog gaande.

Gaat FTX weer open?

Ondertussen blijft zijn oude concern bezig met een herstructurering. De nieuwe CEO, John J. Ray III, neemt nog steeds activa van het bedrijfsnetwerk in beslag. Hij vordert onder andere donaties aan politieke organisaties en NGO's terug. Daarmee wil hij klanten compenseren. Maar een heropening van FTX is nog steeds niet uitgesloten. Half april dienden advocaten van de cryptobeurs een overeenkomstig verzoek in bij de rechtbank.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven