Nieuws - FTX Europe gaat terug naar de oprichters

Door Luc Vesters

FTX Europe gaat terug naar de oprichters

FTX
Wet en regelgeving
FTX Europe gaat terug naar de oprichters

FTX Europe is teruggekeerd naar de oorspronkelijke eigenaren van de cryptobeurs na het schikken van een juridisch geschil voor $32,7 miljoen. Oorspronkelijk betaalde Sam Bankman-Fried bijna drie jaar geleden ongeveer 323 miljoen Amerikaanse dollar voor de aankoop.

Voordat FTX de verkoop accepteerde, eiste de cryptobeurs het geld voor de aankoop terug. In een rechtszaak beweerde het dat de aankoop was gefinancierd met klantenfondsen en stelde het ook dat Sam Bankman-Fried een "enorme overbetaling" had gedaan.

De oprichters van de start-up, die oorspronkelijk Digital Assets AG heette, ontkenden de aantijgingen en gingen in de tegenaanval en eisten 256,6 miljoen US dollar van FTX. Volgens Reuters werd er op 20 februari een overeenkomst bereikt tussen de twee partijen.

Verschillende cryptobeurzen stonden eerder al te trappelen om FTX Europe over te nemen om hun eigen aanwezigheid op de Europese markt uit te breiden. Met name de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase toonde interesse en deed daarom twee overnamepogingen in november 2022 en september 2023.

FTX Europe maakte deel uit van FTX's Chapter 11 faillissementsaanvraag in de Verenigde Staten in november 2022, waardoor het bedrijf slechts acht maanden officieel actief was op de Europese markt.

Momenteel bevindt FTX zich in de laatste fase van zijn faillissementsprocedure en is het van plan om miljarden Amerikaanse dollars volledig terug te betalen aan zijn klanten. In maart 2023 heeft FTX Europe ook een website opgezet waar Europese klanten voor het eerst sinds de faillissementsaanvraag opnames konden aanvragen.

Terwijl FTX Europe een nieuwe start maakt met de oorspronkelijke oprichters Patrick Gruhn en Robin Matzke, zijn de eerste gevangenisfoto's van Samuel-Bankman Fried opgedoken. Eind maart volgt een definitieve uitspraak over SBF.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven