Nieuws - FTX en Alameda: Welke rol speelt Tether in het drama rond SBF?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

FTX en Alameda: Welke rol speelt Tether in het drama rond SBF?

Tether (ERC-20) (USDT)
FTX
Scams, criminaliteit en fraude
FTX en Alameda: Welke rol speelt Tether in het drama rond SBF?

In de thriller over FTX, Sam Bankman-Fried en Alameda Research zijn er nieuwe ontwikkelingen die leiden naar oude bekenden. Welke rol speelden Tether (USDT) en Luna in het hele verhaal?

Sam Bankman-Fried (SBF), FTX, Alameda Research: Een liefdesdriehoek die het momenteel moeilijk heeft. SBF moet terechtstaan, het ziet er niet goed voor hem uit. Zoals de zaken zich nu ontwikkelen, zou hij de rest van zijn leven achter de tralies kunnen doorbrengen. Maar recent bewijs suggereert dat de verwikkelingen veel dieper gaan in de cryptosector dan eerder werd gedacht. Hoe zijn FTX, Alameda, Tether en Luna met elkaar verweven? Een zoektocht naar aanwijzingen.

Connectie tussen Alameda Research en FTX

De connecties tussen Alameda Research en FTX zijn goed gedocumenteerd. Zonder de royale privileges die Alameda genoot bij FTX, zou de diefstal van miljarden dollars aan klantfondsen niet mogelijk zijn geweest. SBF had een weloverwogen web gespannen over FTX om geld van klanten om te leiden via Alameda en zichzelf zo enorm te verrijken.

Alameda had bijvoorbeeld immuniteit voor de liquidatie van margin calls. Volgens de laatste informatie was er zelfs een achterdeur voor Alameda in de FTX code geprogrammeerd. Dit zou ervoor hebben gezorgd dat Alameda miljarden kon opnemen van zijn FTX-rekening.

Volgens de laatste informatie was SBF/FTX/Alameda Research in staat om dit niet-bestaande geld elders te gebruiken. Bijvoorbeeld om stablecoins zoals USDT te kopen.

Uitweiding: Hoe Tether werkt

Tether (USDT) is de op twee na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie en is een stablecoin. Dit betekent dat de "prijs" van de cryptocurrency stabiel zou moeten zijn, in tegenstelling tot conventionele coins. De belofte: Voor elke Tether die digitaal wordt uitgegeven, wordt één echte Amerikaanse dollar gestort. De token belooft waardestabiliteit. Dit maakt het makkelijker om cryptocurrencies te verhandelen op exchanges. Je kunt direct wisselen tussen cryptocurrencies en Amerikaanse dollars zonder gebruik te hoeven maken van banken. Dit komt niet alleen ten goede aan gebruikers van de exchanges, maar ook aan de exchanges zelf.

Om nieuwe Tether-eenheden uit te geven, moet je geld overmaken naar Tether, dat op zijn beurt nieuwe USDT uitgeeft. Dit proces wordt ook wel minting genoemd.

Maar Tether Limited, het bedrijf achter de stablecoin, is extreem controversieel. In het verleden zijn er herhaaldelijk vermoedens geweest dat het bedrijf nieuwe tokens aan het delven was zonder voldoende dekking te hebben. Daarnaast zijn er nog steeds vermoedens dat het bedrijf in 2017 de Bitcoinprijs manipuleerde door ongecontroleerd nieuwe Tether eenheden te drukken.

Zoals het er nu naar uitziet speelt de stablecoin ook een belangrijke rol in de verwikkelingen tussen FTX, SBF en Alameda.

De rol van Tether in FTX en Alameda.

Zoals geanalyseerd door cryptonieuwsplatform Protos.com in 2021, had Alameda Research op dat moment 37,2 miljard USDT gemined in november 2021. Alameda Research werd destijds beschouwd als een van de grootste klanten van Tether.

Zoals Conor Grogan, Head of Product Business Operations bij Coinbase, in een recente serie tweets presenteert, beweert hij meer Alameda wallets te hebben gevonden die het protos.com cijfer corrigeren naar 39,55 miljard USDT. Ter referentie, we hebben het hier over de helft van de huidige market cap van Tether.

Een van de absurditeiten van de zaak: Alameda had op dat moment niet zoveel assets als het Tether had gemined. Dus waar kwam het geld vandaan?

Opvallend is ook de dag van de "aflossing", d.w.z. de omzetting van USDT terug in Amerikaanse dollars. Er werd dus $3,9 miljard uitbetaald in dezelfde periode waarin Terra Luna ten onder ging.

Dat Alameda juist op dat moment een geldinjectie nodig had, zou niet alleen passen bij de timing. Zoals de New York Times in december 2022 had gemeld, werd SBF er op dat moment al van verdacht grotendeels verantwoordelijk te zijn geweest voor de crash van Luna. Daarvoor had het geld nodig.

FTX en Terra Luna: wat was er gebeurd?

TerraUSD, de stablecoin in het Terra universum, was kort voor de ineenstorting overspoeld met verkooporders. Maar deze konden niet worden uitgevoerd, wat leidde tot de ineenstorting van de cryptocurrency.

Zoals de opmerkingen van Grogan en consistente berichten in de media suggereren, zat Alameda achter al die verkooporders, die bovendien gokten op de prijsdaling van Luna. Maar de vermeende coup ging mis: in plaats van alleen maar in prijs te dalen en Alameda een vette winst op te leveren, stortte het hele systeem in.

Mysterieuze miljarden en verstrengelde cryptobedrijven

Laten we het samenvatten: Volgens de laatste informatie had Alameda Research, het bedrijf dat vermoedelijk een rol speelde bij de FTX-ramp, meer tethers uitgegeven dan het kon hebben. Alameda liet een deel van deze tethers omzetten in Amerikaanse dollars toen de Terra crash plaatsvond. Dit is weer een schandaal waarvoor Alameda zich mogelijk nog moet verantwoorden.

Het is nog niet duidelijk hoe nauw Tether betrokken was bij het hele verhaal of hoeveel het stablecoinbedrijf ervan wist. Eén ding is wel duidelijk: als de conclusies van Conor Grogan kloppen, had Tether de USDT nooit mogen vrijgeven. En volgens alle informatie die tot nu toe beschikbaar is, is het niet helemaal uit de lucht gegrepen dat Tether tokens uitgeeft waar geen dekking voor is.

Dit roept de vraag op waar de Amerikaanse dollars aan de ene kant en de USDT aan de andere kant zijn. Als ze, of zelfs maar een deel van de USDT, nog steeds in het bezit zijn van Alameda, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de cryptosector. Vooral als Tether de Amerikaanse dollars zou moeten terugbetalen. Dit zou niet alleen een grote hoeveelheid liquiditeit uit de cryptosector trekken. Het is goed mogelijk dat dit verdere onderzoeken naar Tether zou uitlokken. Het zou niet de eerste keer zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven