Nieuws - FTX beleggers willen beroemdheden aanpakken

Door Luc Vesters

FTX beleggers willen beroemdheden aanpakken

FTX
Wet en regelgeving

Een groep investeerders gaat akkoord met een schikking in hun civiele rechtszaak tegen de gevangen FTX oprichter Sam Bankman-Fried (SBF). In ruil daarvoor moet hij meewerken aan een rechtszaak tegen beroemdheden die het platform publiekelijk hebben gepromoot.

Zowel SBF, die is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf, als Adam Moskowitz, de hoofdadvocaat die verantwoordelijk is voor de class action rechtszaak, hebben de documenten al ondertekend, zoals Bloomberg meldt.

Tal van Amerikaanse beroemdheden promootten FTX tot 2022, onder wie basketbalspeler Shaquille O'Neal, footballster Tom Brady en zijn ex-vrouw Gisele Bündchen en tv-ster Kevin O'Leary.

Onder leiding van Bankman-Fried gaf de exchange FTX miljoenen uit aan marketing en reclame. Het sloot contracten met beroemdheden, maar ook met Major League Baseball en het NBA-team Miami Heat.

Als een rechter de aanvraag goedkeurt, zou SBF een paar weken na zijn strafrechtelijke veroordeling worden vrijgesteld van civiele aansprakelijkheid. Investeerders hebben meer dan acht miljard dollar verloren als gevolg van de ineenstorting van FTX.

Als onderdeel van de voorgestelde schikking zou Bankman-Fried alle niet-vertrouwelijke documenten over zijn vermogen moeten overhandigen, net als informatie over andere verdachten in de uitgebreide rechtszaak tegen FTX.

Daarnaast zou hij uitgebreide informatie moeten geven over risicokapitaalbedrijven die in FTX hebben geïnvesteerd. Hetzelfde geldt voor accountants en advocaten die met de exchange hebben samengewerkt.

Bankman-Fried zit momenteel nog in het Metropolitan Detention Centre in Brooklyn, New York. De voormalige CEO van FTX is van plan om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven