Nieuws - FIT21: Wanneer komt de Amerikaanse cryptoregeling door de Senaat?

Door Luc Vesters

FIT21: Wanneer komt de Amerikaanse cryptoregeling door de Senaat?

VS
Wet en regelgeving
FIT21: Wanneer komt de Amerikaanse cryptoregeling door de Senaat?

In een gesprek met Bloomberg pleit het Republikeinse Congreslid Patrick McHenry voor een snelle goedkeuring van de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21) door de Amerikaanse Senaat. Het wetsvoorstel werd op 22 mei al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden met 279 stemmen voor en 136 stemmen tegen van beide partijen. Nu moet het nog door de Senaat.

“Dit zou een wake-up call moeten zijn voor de Senaat,” vertelde de voorzitter van de Financial Services Committee op 30 mei aan Bloomberg. De regelgeving wordt beschouwd als een mijlpaal voor de cryptosector in de VS. De kern van de inhoud is een verdeling van verantwoordelijkheden tussen de SEC en de CFTC. De CFTC, die de neiging heeft cryptovriendelijker te zijn, moet cryptocurrencies reguleren die worden geclassificeerd als digitale grondstoffen.

De FIT21 stelt: “Een digitaal actief dat wordt verkocht of overgedragen of bedoeld is om te worden verkocht of overgedragen in het kader van een beleggingscontract is geen en wordt geen effect op grond van het feit dat het wordt verkocht of anderszins overgedragen in het kader van dat contract.” (PDF pagina 227, regel 22 e.v.)

In zijn oproep aan de Senaat verwees McHenry ook naar de brede meerderheid waarmee het wetsvoorstel werd aangenomen. “Het feit dat we dit belangrijke wetsvoorstel met een tweederde meerderheid van het Huis van Afgevaardigden hebben kunnen aannemen in deze verdeelde tijden is een statement op zich.”

Het resultaat was inderdaad verrassend in zijn duidelijkheid. De Amerikaanse Democraten worden immers beschouwd als chronisch crypto-sceptisch. President Biden had zelfs aangekondigd dat hij zijn veto over de wet zou uitspreken. Dit trok hij later weer in.

Het is echter onduidelijk wanneer het wetsvoorstel door de Senaat komt. Er is geen tijdschema voor de goedkeuring. McHenry roept parlementsleden echter op om het wetsvoorstel voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november 2024 aan te nemen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven