Nieuws - Fentanyl-crisis: Chinese drugsleveranciers worden betaald in Bitcoin

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Fentanyl-crisis: Chinese drugsleveranciers worden betaald in Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Fentanyl-crisis:, Chinese drugsleveranciers worden betaald in Bitcoin

De export van fentanyl naar de VS is in China strikt verboden. Toch vindt de drug via omwegen zijn weg naar de Verenigde Staten.

On-chain analysebedrijf Elliptic laat in een recent onderzoeksrapport weten dat de betrokkende Chinese bedrijven bij de fentanyl-handel betaald worden in cryptocurrencies. De bedrijven exporteren chemicaliën die nodig zijn om de drug te produceren naar "Mexicaanse klanten". Deze "betalen altijd met USDT of Bitcoin", liet een leverancier weten aan Elliptic.

In Mexico worden de chemicaliën vervolgens verwerkt tot fentanyl waarna het geëxporteerd wordt naar de VS. In de Verenigde Staten is een ware epidemie van de drug uitgebroken. Volgens een studie van de National Institutes of Health stierven alleen al in 2021 106.699 Amerikanen in de VS aan een overdosis.

V.S. zag toe op verbod

In 2019 verbood de Chinese regering, onder druk van de Verenigde Staten, de export van fentanyl. Als gevolg daarvan begonnen de leveranciers steeds vaker gebruik te maken van Mexicaanse drugsbendes als omweg.

Het onderzoeksteam identificeerde meer dan 90 in China gevestigde chemische bedrijven die bereid waren om fentanyl-precursoren te leveren met behulp van cryptocurrencies als betaalmethode. Uit de blockchain analyses blijkt dat deze wallets duizenden cryptobetalingen ontvingen met een totale waarde van iets meer dan 27 miljoen US dollar. De bijbehorende cryptobeurzen werden hierop ingelicht.

Lees ook: Dit is hoeveel Bitcoin China bezit - ondanks verbod in het land

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven