Nieuws - Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 5,50 procent

Door Luc Vesters

Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 5,50 procent

Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 5,50 procent

Ondanks een dalende inflatie draait de Fed nog steeds niet aan de renteschroef en laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 5,50 procent. Dat hebben de Amerikaanse monetaire autoriteiten gisteren in een persbericht bekendgemaakt.

De hoogste monetaire autoriteiten zijn daarmee in lijn met de prognoses van marktanalisten. In de aanloop naar de aankondiging was 99 procent van de ondervraagde marktdeelnemers uitgegaan van een ongewijzigde basisrente. De Amerikaanse centrale bank lijkt de economische situatie in de VS voorlopig in de gaten te willen blijven houden.

Ondanks de recente daling van het Amerikaanse inflatiecijfer, dat in mei met 3,3 procent onder de prognose van 3,4 procent lag, laat de Federal Reserve het belangrijkste rentetarief op het huidige niveau staan. Dit betekent dat de rente sinds juli 2023 op een constant niveau blijft, ruim boven het inflatiepercentage.

Tijdens de laatste persconferentie op 1 mei had Federal Reserve voorzitter Jerome Powell al aangegeven dat hij van plan was om de belangrijkste rentevoet in de toekomst te verlagen, maar pas als het inflatieprobleem op de lange termijn onder controle was. Gezien de aanhoudende wereldwijde conflicten en een nog steeds relatief sterke Amerikaanse economie vinden de monetaire autoriteiten het nog te vroeg om de rente te verlagen.

De Federal Reserve Bank wijkt hiermee af van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die het belangrijkste rentetarief voor Europa in de voorgaande week met 25 basispunten verlaagde.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven