Nieuws - FBI onderzoekt bijeenkomst Bitcoin-ontwikkelaars

Door Luc Vesters

FBI onderzoekt bijeenkomst Bitcoin-ontwikkelaars

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
FBI onderzoekt bijeenkomst Bitcoin-ontwikkelaars

Mike Schmidt, directeur bij Bitcoin-ontwikkelaar Brink, heeft in een bericht laten weten dat de FBI hem een dagvaarding heeft gestuurd waarin informatie wordt geëist over de deelnemers van CoreDev Atlanta 2022.

"Ik werd juridisch geadviseerd om mee te werken," gaat het verder. De FBI heeft Schmidt ook verplicht om een jaar lang te zwijgen over het onderzoek. De termijn is gisteren, 10 april, verstreken.

Volgens het rapport had Schmidt de namen, GitHub gebruikersnamen en e-mailadressen van de deelnemende Bitcoin Core ontwikkelaars naar de FBI gestuurd. Hij bood vervolgens zijn excuses aan voor de privacyschending.

De aanleiding voor het onderzoek van de FBI was de diefstal van de BTC-holdings van core-ontwikkelaar Luke Dashjir. Hij vroeg de hulp van de Amerikaanse autoriteiten om de zaak op te lossen.

Het onderzoek van de FBI benadrukt de juridische risico's die Bitcoin Core-ontwikkelaars moeten nemen. Het beste voorbeeld: voormalig core-ontwikkelaar Jonas Schnelli. Toen hij in 2021 ontslag nam, noemde de Bitbox medeoprichter het toenemende gebrek aan anonimiteit als een van de redenen. Eerder werd hij in een rapport door ARD neergezet als een "zware crimineel".

"De juridische risico's voor Bitcoin-ontwikkelaars nemen van jaar tot jaar toe (wat stressvol kan zijn)," luidt het afscheidsbericht.

Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto nam ook afstand van zijn creatie, vanwege zorgen over anonimiteit. De reden is de toenemende mediahype en speculatie rond de identiteit van de oprichter.

De bijdrage van kernontwikkelaars aan de blockchain is ongetwijfeld belangrijk. Door zijn gedecentraliseerde aard functioneert het BTC netwerk echter ook zonder hen.

Dit betekent dat elke ontwikkelaar suggesties kan doen voor wijzigingen in de open source code. De beslissende factor is echter altijd hoeveel van de Bitcoin-knooppunten wijzigingen in de code overnemen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven